Optuženi Srbin u solunskom zatvoru

Pomoćnik trenera solunskog košarkaškog prvoligaša PAOK-a Ernest Rađen odbacio optužbe da je učestvovao u ratnim zločinima.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

07:59

Default images

Rađen je, zbog sumnji da je umešan u ratne zločine u Hrvatskoj, u petak uhapšen u Solunu, na osnovu međunarodne poternice vlasti Hrvatske. U optužnici se navodi da je učestovao u ubistvu 48 nenaoružanih osoba hrvatske nacionalnosti u mestu Nadin 1991. Rađen je odbacio sve optužbe.

On tvrdi da se radi o konfliktu njega i hrvatske države, koja mu duguje mnogo novca kao nadoknadu za uništenu privatnu imovinu za vreme rata.

Rađen je trenutno u pritvoru u Solunu, pod zaštitom grčke države. U narednih 40 dana Hrvatska grčkoj policiji treba da dostavi dokaze o zločinima; u protivnom, Rađen će biti pušten na slobodu.

Edita Rađen, sestra Ernesta Rađena, osuđena je u odsustvu na 15 godina zatvora za isto delo. Edita Rađen je u izjavi za banjalučku Alternativnu televiziju navela i da postoji sumnja da je isti čovek optužio i nju i njenog brata.

"Za njega se ne zna. Advokat nije uspeo da za 25 meseci, otkad je podneo zahtev, sazna zašto se on u stvari tereti. Čuli smo da je to zbog istog svedoka koji je optužio mene. To je neki Marijan Pešut, koji nije iz sela Škabrnje, ali je, kao, čuo priču jednog Srbina koji je rekao da smo mi bili tu s njim, a taj Srbin nije ni optužen", kaže ona.

Ernest Rađen je još 1994. osuđen za zločin kod Zadra i Nadina, ali je kasnije amnestiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: