Ponedeljak, 12.06.2006.

10:17

EU i SAD priznale Crnu Goru

Šefovi diplomatija EU doneli su odluku o "daljoj saradnji sa Crnom Gorom kao sa suverenom, nezavisnom državom".

Izvor: B92

Default images

Evropski ministri su saopštili da će "države-članice shodno tome preduzeti mere da se ova odluka primeni na nivou svake zemlje, u saglasnosti sa međunarodnim zakonom i praksom".

Ministri inostranih poslova EU su stavili do znanja da je takva odluka doneta imajući u vidu ishod referenduma i deklaraciju o nezavisnosti parlamenta Crne Gore, kao i deklaraciju parlamenta Srbije o "državnom kontinuitetu državne zajednice Srbije i Crne Gore".

Savet ministara EU, kako je naglašeno, "poziva Srbiju i Crnu Goru da nastave direktan i konstruktivan dijalog o budućim odnosima".

SAD priznale nezavisnu Crnu Goru

SAD priznale su Crnu Goru kao nezavisnu i suverenu državu, saopštila je Vlada Crne Gore.  Konzul SAD-a u Podgorici Arlin Feril predala je ministru inostanih poslova Crne Gore Miodragu Vlahoviću pismo, koje je potpisala američki državni sekretar Kondoliza Rajs i u kome se navodi da SAD priznaju Crnu Goru kao suverenu i nezavisnu državu, u saglasnosti sa zahtevom vlade i voljom naroda Crne Gore.

U pismu je Rajsova čestitala narodu Crne Gore na uspešnoj organizaciji nedavnog referenduma o nezavisnosti.

Bulatović ostaje, DPS pozdravlja

U prvoj izjavi lidera opozicione Socijalističke narodne partije Predraga Bulatovića od ozvaničenja rezultata referenduma navodi se da se on neće povući iz politike, iako je to najavljivao pre referenduma. Iz vladajuće Demokratske partije socijalista saopšteno je da im Bulatović kao lider opozicije potpuno odgovara jer su svesni da on ne može dobiti nijedne političke izbore.

Makedonija priznala CG

Vlada Makedonije donela je odluku da prizna nezavisnu Crnu Goru i da uspostavi diplomatske odnose sa Podgoricom.

Ovo je saopštio premijer Makedonije Vlado Bučkovski. U makedonskoj vladi kažu da je Ministarstvo za inostrane poslove dobilo zadatak da otpočne proceduru za uspostavljanje diplomatskih odnosa i postavljanje ambasadora Makedonije u Crnoj Gori.

Hrvatska priznala Crnu Goru

Vlada Hrvatske priznala je Crnu Goru kao suverenu i nezavisnu državu i predložila uspostavljanje diplomatskih odnosa izmedju Zagreba i Podgorice, javljaju crnogorski elektronski mediji.

Uz odluku o priznanju, Vlada je usvojila i izjavu o odnosima Hrvatske i Crne Gore u kojoj izražava spremnost da razvija s Crnom Gorom dobrosusedske odnose i saradnju.

Izražava se spremnost da se odnosi razvijaju na načelima ravnopravnosti i uzajamnosti, na liniji pridruživanja evroatlantskim integracijama i time doprinosti trajnom učvršćivanju saradnje izmedju dve države u interesu mira, stabilnosti i razvitka.

Vlada u Zagrebu je izrazila uverenje da će Podgorica utvrditi istorijske okolnosti, uzroke i ulogu Crne Gore u periodu rata protiv Hrvatske u nedavnoj prošlosti i da će se na toj osnovi razvijati novi odnosi dobrosusedstva i uzajamnog poštovanja i uvažavanja, okrenuti budućnosti i na dobrobit dve držve i njihovih gradjana, kaže se u izjavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: