Ubijen Al Zarkavi

Premijer Iraka Nuri al Maliki saopštio danas da je ubijen vođa terorista u Iraku Abu Musab al Zarkavi.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.06.2006.

10:03

Default images

Al Zarkavi je ubijen u vazdušnom napadu američke i iračke vojske severno od Bagdada, prenela je iračka državna televizija. Kako se dodaje, akcija je sprovedena kod grada Bakube, 65 kilometara severno od iračkog glavnog grada, a telo je identifikovano na osnovu otiska prsta, prema jednim informacijama, odnosno na osnovu prepoznavanja lica, prema drugim.

"Danas je Al Zarkavi eliminisan. To što se desilo danas jeste rezultat saradnje koju smo tražili od građana. Oni su dali informacije, i olakšali posao iračkoj policiji i međunarodnim snagama. Ovo je poruka svima onima koji koriste nasilje i razaranje da se zaustave pre nego što bude kasno. M smo spremni da uz Božju pomoć idemo do kraja u sukobu sa ubicama i teroristima", rekao je Nuri al Maliki, premijer Iraka.

Al Zarkavi je bio povezan s brojnim kidnapovanjima u Iraku, a njegova glava bila je ucenjena na 25 miliona dolara.

Poginulo preko 30 ljudi

Najmanje 30 ljudi je poginulo, a više destina je povređeno u seriji bombaških napada u Bagdadu, saopštila je policija. Napadi su počeli nekoliko sati po objavljivanju da je ubijen pobunjenički vođa Abu Musab al Zarkavi.

Prvi napad je bio na policijsku patrolu u istočnoj oblasti Bagdada, kada su poginula dvojica policajaca i četiri civila. Sledeći napad se dogodio u istom delu grada na pijaci. U eksploziji bombe na ulazu u pijacu poginulo je 13 ljudi, a najmanje 39 je povređeno. Policija je saopštila i da je eksplodirao automobil bomba u severnom delu glavnog grada, poginulo je šestoro ljudi, a povređeno 15.

Buš: Ubistvo Al Zarkavija otvara mogućnost preokreta

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da ubistvo Abu Musaba al Zarkavija otvara mogućnost preokreta u toj zemlji, ali je objasnio da treba biti strpljiv.

"Zarkavi je mrtav, ali ostaju teškoće i neophodnost misije u Iraku", rekao je Buš u Beloj kući. Američki predsednik je kazao da su specijalne snage, zahvaljujući obaveštajnim podacima, došle do neophodnih informacija i "tako izručile pravdi najtraženijeg teroristu u Iraku".

Buš je najavio da će sledećeg utorka razgovarati sa iračkim liderima o tome kako najbolje pospešiti napore američkih trupa u Iraku. Jedan od viših službenika Bele kuće ukazao je kasnije da Buš pod tim nije podrazumevao moguće ranije smanjenje broja američkih vojnika.

Al Kaida potvrdila smrt svog lidera u Iraku

Teroristička organizacija Al Kaida potvrdila je da je njen lider u Iraku Abu Musab al Zarkavi ubijen sinoć kod Bagdada. U saopštenju izdatom na internetu navodi se da će Al Kaida nastaviti svoju borbu i da je Al Zarkavi bio "ponos nacije".

"Rekli smo našem princu, šeiku Bin Ladenu, i vojnicima u Al Kaidi u Iraku da ćemo nastaviti istim putem kojim je krenuo Abu Musab al Zarkavi", dodaje se u saopštenju koji je potpisao Al Zarkavijev pomoćnik, Abu Abdulrahman al Iraki.

Autentičnost saopštenja još nije proverena, ali ono se nalazi na islamskom sajtu na kojem obično Al Kaida izdaje svoja saopštenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: