"Kontraudar borbi protiv kriminala"

Nadležni kažu da ubistva svedoka neće omesti suđenja pred Specijalnim sudom, ali da je to kontraudar borbi protiv kriminala.

Izvor: B92

Nedelja, 04.06.2006.

09:29

Default images

Pronađeno je ugljenisano telo svedoka-saradnika Zorana Vukojevića, a pre toga pronađeno je telo Zorana Povića. I Vukojević i Pović bili su članovi Zemunskog klana. Zatim je pronađen i zapaljeni automobil, sa ukradenim tablicama. Policija pretpostavlja da je poslužio ubicama za bekstvo. Emisija Insajder biće posvećena ubistvu Vukojevića sutra uveče u 21 sat na TV B92.

Zoran Vukojević zvani Vuk bio je jedan od trojice svedoka-saradnika u dva procesa pred Specijalnim sudom - za organizovani kriminal protiv članova Zemunskog klana i za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Njegovo svedočenje bilo je ključni oslonac optužnice za ubistvo premijera. Vukojević je kao svedok-sardanik do detalja opisao na koji nacin je Zemunski klan ubijao, otimao ljude, trgovao narkoticima i kako su planirali ubistvo Zorana Đinđića nekoliko puta. Do 2000. godine bio je profesionalni policajac.

Zoran Pović je, sa članovima Zemunskog klana, optužen za napad na preduzeće "Difens roud" Ljubiše Buhe Čumeta, a tereti se za uništavanje oružja kojim su septembra 2002. ubijena braća Sredoje i Zoran Šljukić, vođe Zvezdarskog klana. Pović je doveden i u vezu sa bombaškim napadom na sedište Demokratske stranke Srbije u Beogradu.

Odbio zaštitu države

Portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić izjavio je da će iskaz koji je pred sudom dao ubijeni svedok saradnik Zoran Vukojević imati dokazni kredibilitet. On je naglasio da Vukojević u momentu ubistva nije bio pod zaštitom države već se sam brinuo o svojoj bezbednosti. Kako je naveo, suština Zakona o programu zaštite u krivičnom postupku, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, jeste da osoba koja ulazi u program zaštite mora da da svoju izričitu i ličnu saglasnost za ulazak u taj program.

Nekadašnji visoki funkcioner policije Nenad Milić smatra da su objašnjenja tužilaštva da je Vukojević odbio zaštitu uvredljiva jer je država dužna da ga štiti bez obzira na to da li on to želi ili ne. "Ne može tužilaštvo da se pravda da svedoci nisu hteli da se zaštite, a pitanje je i zašto nisu hteli. Možda zato što je trebalo da ih čuvaju ‘Crvene beretke’ ili da budu u nekoj vrsti kućnog pritvora" rekao je Milić.

Portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević kaže za B92 da je ubistvo Vukojevića kontraudar borbi protiv organizovanog kriminala. "Ubistvo svedoka-saradnika je poruka organizovanog kriminala da je veoma jak i na ovaj način on pokazuje svoju snagu", kaže ona.

Insajder sutra o Vukojeviću

Šilerova pre rušenja
Emisija Insajder će se sutra uveče baviti, umesto temom Kosova, kao što je najavljeno, upravo ubistvom Vukojevića, odnosno njegovim saznanjima o delovanju Zemunskog klana, sprezi sa bezbednosnim strukturama i planovima za ubistvo premijera Srbije i drugih ličnosti, kao i njihovim motivima.

Zoran Vukojević bio je do 2000. godine profesionalni policajac. Od 1993. do 1999. radio je kao policajac u OUP Zemun. Dušana Spasojevića, čiji je bio kum, poznaje od 1995. i od tada se druže. 2000. počinje da radi kao njegovog šef obezbedjenja u Šilerovoj ulici u Zemunu.

Vukojević je policiji prvi iskaz dao u akciji 'Sablja' 25. marta 2003. godine. Posle toga postao je svedok-saradnik i sve što je rekao policiji ponovio i na glavnom pretresu i u suočavanju sa optuženima. Njegovo svedočenje bilo je zatvoreno za javnost. Insajder je došao do njegovog iskaza i to će, između ostalog, biti emitovano u sutrašnoj emisiji.

Vukojević je, kao ključni svedok-saradnik, do detalja opisao na koji način je Zemunski klan ubijao, otimao ljude, trgovao narkoticima i kako su više puta planirali ubistvo Zorana Đinđića: “Što se tiče najpre pokušaja atentata na Zorana Đinđića, izvršenog na autoputu u blizini Limesa, poznato mi je sledeće. Pre ovog događaja mogao sam da saznam da se vode razgovori u Šilerovoj na temu likvidacije Zorana Đinđića, Čedomira Jovanovića i Bebe Popovića. Razlozi koje sam ja mogao da čujem za ovo su šire prirode. Jedan od njih jeste i to što su saznali da je Čume zastićeni svedok i da je ispričao policiji sve što zna o njihovim radnjama, razlozi su u njihovim ličnim osećanjima moći, jer su se smatrali najjačima.”
Ubistvo premijera
Vukojević je svedočio o ljudima koji su činili grupu Dušana Spasojevića: Milošu Simoviću, Dejanu Milenkoviću Bagziju, Vladimiru Milosevaljeviću Budali, Aleksandru Simoviću, Milanu Jurišiću Juretu, Dušanu Krsmanoviću, Ninoslavu Konstantinoviću, Miladinu Suvajdžiću, Saši Petroviću, Miletu Lukoviću i Srećku Kaliniću, od kojih je većina i dalje u bekstvu.

Branislav Bizarević, prema svedočenju Vukojevića, postaje saradnik Zemunskog klana, koji kao radnik BIA odaje inforamacije o kretanju Đinđića: “Te informacije sam mogao da saznam u razgovorima koje je pre svega vodio Dušan Spasojević sa Bagzijem. Nisam mogao da saznam ništa o planiranju samog načina izvršenja. Uglavnom, mene je jednom Dušan pitao mogu li da im pomognem tako što ću, preko svojih veza u policiji, da pronađem osobu koja ima informacije o kretanju, navikama Zorana Đinđića. Ja sam se setio da moj kolega Branislav Bezarević, koji je inače radio sa mnom u OUP zemun, sa kojim sam bio ista generacija u Kamenici, radi u VI upravi BIA. Sećam se da je BIA u to vreme bila formirana. Ja sam Dušanu ispričao za Bezarevića, a i on ga je znao lično iz viđenja."

“Narednog dana oko 18 sati našli smo se ja, Bagzi i Branko. Nakon jedne relativno opuštenije priče, Bagzi je pitao Branka za mišljenje o Đinđiću. Rekao je nešto kao smrad, izdajnik. Bagziju je to bio signal da ga pita otvoreno da li hoće da pomogne i pitao ga je 'Da li hoćeš da pomogneš Dušanu i Legiji da javljaš kretanje da se ubije Đinđić'". Branko je rekao da nema problema. Prokomentarisao je i nije neki čovek. Posle toga Bagzi ga je pitao sa kolikom sumom bi bio zadovoljan. Branko je odgovorio 'Koliko god vi date, dosta je'. Koliko se sećam, Bagzi je rekao 50.000 evra. Branko je rekao 'Prezadovoljan sam'", navodi se u iskazu sada ubijenog Vukojevića.
U svedočenju Vukojević spominje u tom kontekstu i juče ubijenog Zorana Povića Povu. Vukojević je u iskazu do detalja opisao šta se dešavalo dan pre pokušaja ubistva kod hale Limes i navodi da je od Dejana Milenkovića Bagzija dobio zadatak da kupi akumulator za kamion: “Kupio sam taj akumulator na Tošinom bunaru u jednoj prodavnici. Došao sam na dogovoreno mesto, našli smo se. U 'renou kliu' su bili Bagzi i Vlada Budala, a u automobilu 'golf' sedeli su Nino i još jedno meni nepoznato lice. Prepoznao sam ga. To je bio izvesni Pović, koga sam ja ranije kao policajac hapsio, a on je komsija braće Simović."

U svom svedočenju on je optužio mnoge ličnosti iz tog okruženja, a spominje i Milorada Ulemeka Legiju kao nekoga ko je stalno bio u Šilerovoj ulici. O čemu je sve svedočio Zoran Vukojević videćete sutra uveče u Insajderu na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: