Dodeljene nacionalne TV frekvencije

Avala, B92, Foks, Pink i Košava-Hepi dobili su frekvencije za emitovanje TV programa na nacionalnom nivou.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 20.04.2006.

13:59

Default images

Među stanicama koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju, a nisu je dobile, televizije su BK, RTL, dok je TV Politika diskvalifikovana na samom početku konkursa. Niška TV 5 saopštila je da je ogorčena time što nijedna stanica izvan Beograda nije dobila pravo da emituje program u celoj Srbiji.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Aleksandar Vasić izjavio je da svi televizijski i radioemiteri koji su se prijavili za konkurs imaju pravo žalbe u roku od sedam dana. Ukoliko žalbe budu prihvaćene kandidature će ponovo biti uzete u proceduru, a ako budu odbijene, nezadovoljni će imati pravo na sudski i upravni spor. Vasić je naglasio da je Savet RRA odluku o dodeli frekvencija doneo na osnovu Zakona o radiodifuziji, Strategije razvoja u toj oblasti u Srbiji do 2013. godine, kao i na osnovu kriterijuma koji su bili dostupni javnosti. On je dodao da su, u procesu glasanja, oni koji su dobili dozvolu, imali većinu glasova članova Saveta RRA.

Direktor i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić kaže da je dobijanjem nacionalne frekvecije devedeset dvojka dobila potvrdu za dugogodišnji rad i na radiju i na televiziji: "Jako je rano komentarisati, potrebno je sačekati drugu fazu, da se ova odluka potvrdi kod druge agencije, Agencije za telekomunikacije koja treba da proceni tehničke mogućnosti. Očekujem da će se to dogoditi u narednih mesec dana i tek onda ćemo imati poptunu informaciju i tada će se izdavati licence za rad radija i televizije. Ovo je jedna faza i nadamo se da će se i sledeća završiti u narednih mesec dana".

Dozvolu za emitovanje TV programa na teritoriji Vojvodine dobila je Super TV.

Za emitovanje radio programa u pokrajini niko se nije prijavio, pa će konkurs će biti ponovljen. Inače o tehničkim uslovima budućih korisnika nacionalnih frekvencija početkom jula trebalo bi da se izjasni i Agencija za telekomunikacije.

Kojadinović: Mediji prsa u prsa

Ministar kulture Dragan Kojadinović ocenio je da će na medijskom tržištu uskoro doći do nemilosrdne borbe prsa u prsa.

Kojadinović je izjavio kako se plaši da domaće kuće nisu dovoljno zaštićene, s obzirom na ekonomsku moć stranih medija. "Dolazak najmoćnijih stranih TV kuća praktično znači puštanje ajkula u medijski akvarijum, zbog čega će verovatno i Pink i RTS morati drugačije da se organizuju i drastično poboljšaju kvalitet", kaže Kojadinović.

"Strane kuće imaju mogućnost da kupe najbolje novinare i voditelje programa, a praktično za nekoliko meseci bi mogle da iščupaju srce domaćih medija", kaže Kojadinović i dodaje da bi možda bilo bolje da je napravljeno nekoliko tajm-šer kanala jer bi tako mnogo više stanica, kroz zakup jednog ili dva sata programa, obezbedilo bolju egzistenciju i povuklo za sobom i privredne subjekte koji bi se razvijali s njima.

"S druge strane, bio bi nuđen i raznovrsniji program. Činjenica je da nismo veliko tržište i da tih 65 miliona evra za marketing o kojima se govori nije tako veliki kolač. Činjenica je da će se taj kolač možda i neznatno povećati. U svakom slučaju, nisu to neka sredstva koja mogu da garantuju mirnu egzistenciju pet televizija, uz javni servis", rekao je Kojadinović.

Stipčević predsednik UO, Tijanić v.d. direktora

Akademik Nikša Stipčević izabran je danas za predsednika Upravnog odbora Javne radiodifuzne ustanove Srbije, koji je održao danas prvu sednicu. Za vršioca dužnosti generalnog direktora Radiodifuzne ustanove Srbije imenovan je Aleksandar Tijanić, sadašnji generalni direktor Radio-televizije Srbije, navedeno je u saopštenju.

Tim odlukama stekli su se uslovi za transformaciju RTS-a u javne servise Srbije i Vojvodine. Transformacija RTS-a u dva javna servisa trebalo bi da se obavi do 30. aprila, na osnovu izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji.

Savet Republičke radiodifuzne agencije imenovao je juče članove UO javnih radiodifuznih ustanova Srbije i Vojvodine. U UO radiodifuzne ustanove Srbije imenovani su, osim Stipčevića, i etnolog Dragomir Antonić, profesor Jovan Babić, novinari Slavoljub Djukić i Milica Kuburović, istoričar Predrag Marković, ekonomisti Boško Mijatović i Dušan Stokanović i sportski radnik Dušan Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: