Dobrovoljne penzije po novom zakonu

Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima danas stupa na snagu.

Izvor: B92

Subota, 01.04.2006.

10:11

Default images

Njime se u Srbiji prvi put reguliše način osnivanja, rad i kontrola društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. Pravo na isplatu penzije stiče se sa najmanje 53 godine i mora početi pre navršenih 70 godina života. Provizija društva za upravljanje iznosi tri odsto od vrednosti uplata i dva odsto za upravljanje fondom.

Zakonom, koji je Skupština Srbije usvojila prošlog septembra, propisan je osnivački ulog društva od milion evra, ustanovljena odvojenost imovine društva za upravljanje i dobrovoljnog penzijskog fonda, a nadzor i kontrola poslovanja poverena je Narodnoj banci Srbije.
Kako æe buduæi penzioneri? (Beta)
Sve uplate i ostvarena dobit vode se na ličnom računu klijenata, obračunavaju se u takozvanim investicionim jedinicama, a njihova vrednost objavljuje se svakog dana u novinama koje se distribuiraju na celoj teritoriji Srbije ili internet stranici društva za upravljanje.

Društvima za upravljanje dopušteno je ulaganje u hartije u vrednosti, novčane depozite kod banaka, nekretnine i vrednosne papire NBS i međunarodnih finansijskih institucija.

Osiguravajuća društva, koja po osnovu postojećeg Zakona o osiguranju imaju programe privatnog penzijskog osiguranja, u obavezi su da za šest meseci usklade poslovanje sa Zakonom o dobrovojnim penzijskim fondovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: