Sreda, 04.01.2006.

10:32

Sporazum Rusije i Ukrajine o gasu

Rusija i Ukrajina postigle sporazum o kupoprodaji gasa, tri dana pošto je spor oko cena dostigao vrhunac.

Izvor: B92, Beta

Default images

Direktor ruskog Gazproma Aleksej Miler rekao je danas da novi sporazum važi od 1. januara 2006. do 20011. i da se zasniva na ceni od 230 dolara za 1.000 kubnih metara gasa i da će osigurati stabilne isporuke gasa Evropi. Izvori Gazproma kažu da se pomenuta cena odnosi samo na izvoz ruskog gasa u Ukrajinu, koji do sada Kijev plaćao 50 dolara za 1.000 kubika.

Nov, složen dogovor predviđa da će Ukrajina moći da kupuje gas iz Turkmenistana i Kazahstana, transportovan kroz Rusiju, za 95 dolara za 1.000 kubnih metara. Predsednik ukrajinskog Nafrogaza Oleksiju Ivčenko kaže da je dogovoreno i o povećanje cene tranzita koji Gazprom plaća za prebacivanje svog gasa kroz ukrajinske gasovode, sa 1,09 dolar na 1,60 dolar za 1.000 kubika na 100 kilometara, što je poskupljenje od 47 odsto. "Zadovoljni smo pregovorima. Naši odnosi se u potunosti prebaciju na tržišnu osnovu", rekao je Ivčenko.

Kijev se opirao ceni od 230 dolara koju je Gazprom tražio i navodila da nema ništa protiv tržišnih cena, ali da poskupljenje mora da bude postepeno, u roku od nekoliko godina. Kriza s gasom odrazila se i na većinu zemalja u Evropi.

EU pozdravlja sporazum

Evropska unija pozdravila je dogovor Rusije i Ukrajine oko isporuke ruskog gasa. Ministar privrede Austrije, Martin Bartenšajn, rekao je da je to bio brz i pozitivan odgovor na apele Evropske Unije: „Danas smo prisustvovali sporazumu izmedju energetskih kompanija, Rusije i Ukrajine. EU je veoma važno to energetsko partnerstvo koje ima sa Rusijom i sa Ukrajinom, kao tranzitnom zemljom. Austrijsko predsedništvo će dati veliki prioritet energetskom problemu na prolećnom samitu u martu. Tražim od komisije da pomogne komunikaciju radi bolje energetske politike u Evropi a koja se tiče sigurnosti snabdevanja, tržišne cene i dalja ulaganja u energetski sektor".

Komesar Evropske Unije za energetiku, Andris Pibalgs, dodao je da će na  proleće inicirati razgovore o zajedničkoj evropskoj energetskoj politici, i da bi do kraja godine trebalo da budu izradjeni konačni predlozi i zaključci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: