Četvrtak, 29.12.2005.

22:32

Nastavak spora oko ruskog gasa

Pregovori Moskve i Kijeva o povećanju cena ruskog gasa prodavanog u Ukrajini prekinuti su večeras bez dogovora.

Izvor: Beta

Default images

Ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je večeras Kijevu kredit od 3,6 milijardi dolara kako bi olakšao plaćanje ruskog gasa, ali to predsednik Ukrajine Viktor Juščenko nije prihvatio. Putin je Ukrajini ponudio kredit, "uz garancije neke od glavnih medjunarodnih, evropskih ili američkih banaka".

"Mi smo u svakom slučaju zahvalni zbog ovog predloga, ali nama nije potreban kredit. Ukrajina će platiti sopstvenim sredstvima, ali po razumnoj ceni koja bude odredjena korektno i objektivno", obrazložio je Juščenko neprihvatanje ponude ruskog kolege.

On je dodao da je Ukrajina spremna na liberalizaciju cene ruskog gasa "po evropskoj formuli", ali, kako je naglasio, "ne na izmišljenu cenu".

Portparol ruskog naftnog gigangta "Gazproma" Sergej Kuprijanov ocenio je za rusku televiziju "Pjervij kanal" da je ukrajinski predlog da Kijev za 1.000 metara kubnih nafte plaća izmedju 75 i 80 dolara, "smešan". Ruska kompanija je prvobitno od Kijeva zahtevala 160 dolara za 1.000 metara kubnih gasa, umesto 50 dolara koliko ga trenutno Ukrajina plaća.

Suočen sa odbijanjem Kijeva da gas plati po toj ceni, "Gazprom" je svoje uslove učinio još težim, zahtevajući od Ukrajine da gas plaća "po evropskoj ceni" od 220 do 230 dolara za 1.000 metara kubnih.

Ukoliko izmedju dve strane ne bude sklopljen sporazum, Rusija je zapretila da će u nedelju ujutro prekinuti isporuku gasa Ukrajini.

Kijev je s druge strane zapretio da će, ukoliko ga Moskva liši isporuke gasa, prekinuti dovod ruskog gasa koji prolazi kroz Ukrajinu a namenjen je zapadnoj Evropi. Evropska unija, koja četvrtinu svojih potreba za gasom dobija iz Rusije, stavila je do znanja da pregovore Kijeva i Moskve pomno prati, naglašavajući, medjutim, da ostaje neutralna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: