Optužnice zbog lažnih penzija

Tužilaštvo u Smederevu je podiglo optužnicu zbog protiv 32 osobe zbog učešća u izdavanju lažnih uverenja za invalidske penzije.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2005.

17:45

Default images

Među optuženima je 19 lekara, od kojih su četvoro lekara iz Smedereva i Majdanpeka, deset iz Beograda i jedan iz Zaječara. Prvooptužena je Gorica Petković, pravnik iz Smedereva, zaposlena u filijali PIO Smederevo, koju tužilac tereti za 24 krivična dela, 11 primanja mita, tri falsifikovanja službene isprave, dva dela davanja mita i osam zloupotreba službenog položaja.

Javna tajna, da se u Srbiji u penziju može i podmićivanjem, umesto poštenim radom, u ovom gradu izbila je na videlo. Smederevski okružni javni tužilac, tereti referenta lokalne filijale fonda PIO, Goricu Petković, da je organizovala lanac izdavanja lažnih penzija. Ta mreža, sastojala od devetnaest lekara i nekoliko radnika fonda PIO i to iz više gradova u Srbiji.

Slavoljub Nikolić, predsednik okružnog suda u Smederevu, najavljuje jedno od najvećih suđenja u istoriji Smedereva. "Za sada je još uvek rano govoriti kada će biti zakazan glavni pretres jer moramo da sačekamo da optužnica stane na pravnu snagu, s obzirom da imamo 32 optužena lica i da ima bar jedno dvadesetak branioca, pretpostavljam će to malo potrajati, ali suđenje ipak može da se očekuje u jednom razumnom roku, dakle kraj oktobra početak novembra."

Sama Gorica Petković, koja je u pritvoru, optužena je da je primala novac od svojih klijenata, zatim deo para prosleđivala u više gradova u Srbiji, svojim kolegama revizorima Pio fonda, kao i lekarima veštacima. Oni su, kako navodi optužnica, izmišljali bolesti, udarali pečate na lažna uverenja, a Gorica Petković je čak i falsifikovala isprave za one njene podmićivače koji su dolazili izvan Smedereva.

"Mogu se zbiti problemi što se tiče tehničke strane, jer je potrebno veliki broj optuženih skupiti na glavnom pretresu da budu u isto vreme prisutnim, ali i o tome ćemo kada optužnica stupi na pravnu snagu", kaže sudija Nikolić.

U Smederevu je i ranije bilo glasina, da se rešenje o invalidskoj penziji može kupiti za 1.500 do 3.000 evra, ali ovo je, uopšte u Srbiji, prvi put da je čak trideset dvoje ljudi završilo na optuženičkoj klupi zbog lažiranja penzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: