Sreda, 03.08.2005.

08:47

I metalna crkva političko pitanje

Načelnik Generalštaba VSCG potvrdio je da je Vojska učestvovala u prenošenju konstrukcije crkve na Rumiju.

Izvor: B92

Default images

Dragan Paskaš navodi da je Vojska Srbije i Crne Gore pomogla i u tom kao i u mnogim slučajevima, kada drugi ne mogu, kao što su poplave i zavejana područja. Prema njegovoj oceni, nije bilo zloupotrebe nadležnosti.

Blagoje Grahovac, savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za bezbednost, smatra da poziv vlasti Crne Gore načelniku Generalštaba, da vojni helikopteri učestvuju u uklanjanju crkve, nije dobar, budući da se Vojska tako uzdiže na nivo partnera države. Grahovac kaže da je rešenje u tome da Vrhovni savet odbrane, u kojem sede i crnogorski članovi, naredi Vojsci da vrati objekat.

Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, ponovo je izneo oštre ocene na račun mitropolita Amfilohija, ocenivši da protivnici Crne Gore neće uspeti da ugroze njen mir i stabilnost. "Uvek ćete naći hadžiće, martiće i slične da to odrade, ali oni treba da budu malo pametni i shvate da će biti upotrebljeni i ostavljeni, uključujući mitropolita crnogorsko-primorskog. Niko ko je krenuo protiv Crne Gore, pa makar i sa trona svetoga Petra, ne bi imao šanse. Treba da izvuku pouku iz takvih slučajeva u Hrvatskoj, Bosni i da shvate da im je jedina domovina Crna Gora", kaže on.

Ljubodrag Stojadinović, komentator Politike, smatra da je cela situacija u vezi s crkvom na Rumiji ispolitizovana, ali procenjuje da će sve ipak proći bez ozbiljnih posledica. "U principu, kada je reč o nekim taktičkim poslovima, kao što su prenošenje tereta, kakav je crkva, načelnik Generalštaba može sam da donese odluku. Tu ne bi bilo nekih problema da nema visokog nivoa politizacije, a tu se Vojska neprijatno uplela u političke igre iz kojih je teško izaći. Očito i u VSO-u postoji nesaglasnost o tome da li je Vojska mogla tako da učestvuje u priči koja dobija sve dramatičnije razmere i koja se već svodi na neku vrstu raskola i u rukovodstvu Vojske", kaže on.

Filip Vujanović, predsednik Crne Gore, ocenio je da neko mora da odgovara zbog upotrebe vojnog helikoptera prilikom postavljanja crkve na Rumiji. Vujanović je Radiju Crne Gore rekao da je reč o nekorektnom i neprofesionalnom odnosu Vojske i da o tome mora biti razgovarano na sednici VSO-a.

FBD: Ispitati odgovornost Vojske

Forum za bezbednost i demokratiju podržava inicijativu predsednika Crne Gore i zamenika ministra odbrane za ispitivanje odgovornosti upotrebe Vojske pri postavljanju crkve. "Odluka da se upotrebi vojni helikopter je krucijalni primer lošeg ostvarivanja civilnog uticaja u Vojsci, čiji je predstavnik ministar Prvoslav Davinić. Ovo poslednja u nizu Davinićevih ličnih grešaka, koje su uticale na ugled Vojske, a nedoumica da li on treba i dalje da obavlja ovu funkciju više ne može biti", navodi FBD, prenosi Fonet.

Mitropolija čeka potez vlasti

Mitropolija crnogorsko-primorska čeka na potez vlasti u Podgorici u vezi sa crkvom, rekao je Beti pravni zastupnik Mitropolije Mlađen Mićović. "Mi ništa ne radimo i čekamo da vidimo šta će uraditi vlast. Rešenje Ministarstva uređenja prostora je izvršno i crkva može biti uklonjena svaki čas bez obzira na žalbu Mitropolije", rekao je Mićović, navodeći da sada sve zavisi od odluke vlasti.

Sinod SPC je ocenio da su vlasti u Crnoj Gori, zarad ličnih i političkih interesa, podizanje hrama Svetoj Trojici na Rumiji "iskoristile za besmislenu, biću i suštini Crkve Božje potpuno nepoznatu politizaciju, čiji očigledni rezultat su deobe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: