30.000 ljudi na Egzitu, uz incident

Prve večeri "Egzita 05" dogodio se incident kada je članove zeničke grupe "Dubioza kolektiv" publika zasula flašama.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2005.

11:47

Default images

Oni su zasuti flašama pošto su, nakon pesme "Cannot Forgive", posvećene masakru 8.000 Muslimana u Srebrenici, pustili kolaž izjava srpskih političara, kao reakciju na zahtev osam nevladinih organizacija da se u Skupštini Srbije usvoji rezolucija kojom bi se osudio zločin u Srebrenici 1995.

Pošto su i u nastavku koncerta članovi grupe bili izloženi uvredama, pretnjama i flašama, koje su stizale od dela posetilaca, pevačica benda se na kraju nastupa obratila publici rečima: "Ljudi, ovo nije bilo namenjeno vama, ovo nije bila vaša borba", prenosi Fonet.

Organizatori "Egzita" najavili su da će u nedelju u ponoć obeležiti 10. godišnjicu zločina u Srebrenici.

Svečano otvaranje uz vatromet i "Andervorld"

I pored tog incidenta, na novosadskoj tvrđavi prvo veče najvećeg muzičkog festivala u jugoistočnoj Evropi "Egzita" prošlo je u dobroj atmosferi.

"Egzit" je otvoren desetominutnim vatrometom i nastupom britanskog trija "Andervorld". "Egzit" je nekoliko minuta posle ponoći zvanično otvorila član organizacije festivala Aleksandra Kolar. Ona je naglasila da su vrednosti koje festival promoviše umetnost, muzika, život u toleranciji, ljubavi i harmoniji. Time je prekinuta praksa iz prethodnih godina, kada su festival otvarale poznate ličnosti, poput košarkaša Aleksandra Đorđevića, vaterpoliste Aleksandra Šapića i glumca Zorana Cvijanovića.

U dvočasovnom nastupu grupa "Andervorld" je održala koncert pred gotovo 30.000 ljudi. Pre njih nastupila je finska grupa "Apokaliptika", čiji članovi obrađuju rok klasike. Nastupe na glavnoj bini koncertima su otvorili makedonski sastav "Arhangel" i slovenačka grupa "Lajbah".

Iako su organizatori pozvali posetioce da ranije dođu na tvrđavu, prve večeri je bilo gužvi na ulazu i to oko 21 čas, kada je najveći broj posetilaca stigao na Petrovaradin.

Jedna od najvećih di-džej zvezda ovogodišnjeg festivala, Dejv Klark, bio je prinuđen da otkaže nastup zbog terorističkog napada u Londonu, odnosno zato što su svi letovi sa londonskog aerodroma Hitrou otkazani.

Maja Gojković: Biće "Egzita 06"

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković očekuje da se i sledeći "Egzit" održi na Petrovaradinskoj tvrđavi i da ne zna zbog čega je njen stranački kolega Tomislav Nikolić izjavio da tog "Egzita" neće biti, ako bude obeležena godišnjica masakra u Srebrenici.

"Sve moje komentare kao gradonačelnika ili političara ću ostaviti za kasnije, kad se sve završi. Ne bih volela da dođe do politizacije festivala, jer nekako mi se čini da neko sa strane želi da napravi pogrešnu sliku o odnosu između Egzita i mene", kazala je gradonačelnica za Radio 021.

Gradonačelnica takođe očekuje da Egzit posle završetka festivala dostavi skupštini grada i novosadskoj lokalnoj upravi izveštaj o tome kako je upotrebljeno 13 miliona dinara, koji su dobijeni iz budžeta.

Tadić – podrška novosadskom festivalu

Predsednik Srbije Boris Tadić podržao je organizatore "Egzita" i sve "egzitovce".

"Ako, kao mladi ljudi, imate pravo na svoju kulturu i svoju zabavu, onda imate pravo i na svoj politički i moralni stav, koje u svakom trenutku i na svakom mestu možete slobodno da izrazite. Niko to ne sme da vam zabrani. Samo napred", poručio je Tadić u pisanoj izjavi, prenosi Fonet.

Preminuo mladić u kampu

U kampu muzičkog festivala "Egzit" preminuo je posetilac Igor Milošević (27) iz Beograda, saopštio je Okružni sud u Novom Sadu, navodeći da je uviđaj izvršio dežurni istražni sudija.

"Na pokojnom nisu primećeni nikakvi tragovi nasilja, a uzrok smrti biće poznat po izvršenju obdukcije u Zavodu za sudsku medicinu u Novom Sadu", navodi se u saopštenju. Ostali detalji nisu saopšteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: