"Škorpion" Davidović u Zagrebu

Policijska istraga nad pripadnikom "Škorpiona" Slobodanom Davidovićem, koji je preksinoć uhapšen u Hrvatskoj, završena je juče.

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2005.

18:12

Default images

Protiv njega je podignuta kaznena prijava i on je s područja Vukovara sproveden u zagrebački zatvor Remetinac. U međuvremenu hrvatski državni tužilac zatražio materijal o slučaju "Škorpiona" od Srbije.

Nakon 18 sati kriminalističke obrade, pripadnici policijske uprave Vukovarsko-Srijemske županije završili su juče istragu nad Davidovićem. Portparol policijske uprave Vukovarsko- Srijemske, Miroslav Janjić, izjavio je da je kriminalističkom istragom utvrđena osnovana sumnja da je uhapšeni počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u BiH. Osumnjičeni je sinoć oko 21 sat, uz kaznenu prijavu i policijsku pratnju, sproveden najpre u zagrebački okružni zatvor Remetinac, a njegovo saslušanje pred istražnim sudijom Županijskog suda u Zagrebu najavljeno je za danas.

To je za B92 potvrdio i portparol policijke uprave Vukovarsko-Srijemske, Miroslav Janjić: "Nakon završene kriminalističke obrade, započeli smo sa sprovođenjem privedene osobe istražnom sudiji Županijskog suda u Zagrebu, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području BiH."

Slobodana Davidovića, osumnjičenog da je kao pripadnik "Škorpiona" sudelovao u ubistvu bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice u leto 1995. kod Trnova, a čija je egzekucija snimljena na video traci i nedavno prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, hrvatska policija je uhapsila u nedelju uveče, nakon što su novinari saznali da Davidović živi u Banovcima, mestu pored Vukovara.

Saradnja

Istovremeno, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije saopštilo je da je "državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić zatražio od Tužioca za ratne zločine Republike Srbije Vladimira Vukčevića potreban materijal iz predmeta 'Škorpioni', u skladu sa Sporazumom o regionalnoj saradnji između dva tužilaštva."

Pošto Ustav Hrvatske ne predviđa mogućnost izručenja svojih državljana drugoj državi, postupci povodom slučaja "Škorpiona" vodiće se paralelno u dve države, navodi se u u saopštenju i dodaje da su Mladen Bajić i Vladimir Vukčević uvereni da će se, zahvaljujući korektnoj saradnji dva tužilaštva, zadovoljiti pravda i zaštititi prava žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: