Otkazana tribina o Srebrenici

Na Pravnom fakultetu 19. aprila neće biti održana tribina "Istina o Srebrenici" koju je najavilo Udruženje studenata "Nomokanon".

Izvor: B92

Nedelja, 17.04.2005.

10:15

Default images

Najava koja je lepljena u centru grada i na Filozofskom fakultetu, a na kojoj je napisano "Povodom deset godina od oslobođenja Srebrenice", nije bila takva, odnosno nijepostojala sintagma "oslobođenja Srebrenice". Tribinu je neformalno zabranio prodekan za nauku Miodrag Jovanović.

Ono što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995, kada je ubijeno više od 7.000 civila, spada u najveći zločin u istoriji srpskog naroda. Iako se o ovom zločinu u našoj zemlji javno govorilo, uglavnom tek nakon pada Miloševićevog režima, do sada se nije pojavljivala teza o oslobođenu Srebrenice, sve dok izvesno Udruženje studenata "Nomokanon" nije najavilo tribinu na Pravnom fakultetu.

Republički ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović kaže da demokratija znači pravo da se čuje i druga strana, ali da to nije slučaj sa ovom tribinom: "Ja bih voleo da zakopamo konačno, sve mrtve i mučenike koji su nastradali, bez obzira kojoj naciji pripadaju i da se okrenemo životu. Dajte da zaboravimo to, ako je to ikako moguće. Znam da nije, ali bar da probamo da mrtve više ne diramo, bez obzira od čije su ruke stradali."

Na Pravnom fakultetu niko nije bio voljan da zvanično nešto kaže o ovoj tribini, jer su navodili da izjavu o tome može da da samo dekan, koji nam je danas bio nedostupan. Ipak nekoliko profesora su B92, u nezvaničnom razgovoru, rekli da niko od profesora nije podržao održavanje ove tribine, kao i da je ona bila otkazana čim su se pojavili prvi plakati na fakultetu. Ipak, na pitanje novinara lista "Danas" da li je zabrana formalnog ili suštinskog karaktera, odnosno da li je reč o proceduralnim propustima, ili neslaganju uprave Fakulteta sa komentarom u najavi tribine, prodekan za nauku Miodrag Jovanović je rekao da je reč o "kombinaciji" svih razloga.

Inače, na tribini je trebalo da govore general u penziji Radovan Radinović, novinar Ljiljana Bulatović, autorka knjige o Radovanu Karadžiću, i Milivoje Ivanišević, predsednik Udruženja za istraživanje istine o zločinima nad srpskim narodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: