Prodaja "Mobtela" i dalje nejasna

"Mobtel" je podneo tužbu protiv predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, zbog izveštaja Saveta o "Mobtelu".

Izvor: B92

Subota, 16.04.2005.

15:59

Default images

Dan posle objavljivanja vesti da "BK trejd" nije prodat ruskoj "Alfa grupi", već da će austrijski "Mobilkom" kupiti ceo "Mobtel", iz "BK grupe" stiglo je i saopštenje u kom se Televizija B92 moli da ne podleže manipulacijama pojedinaca iz vrhova vlasti koji, kako kažu, širenjem antiruske kampanje žele da oteraju ruski kapital.

Iako ni "BK trejd" ni "Alfa grupa" nisu dostavili kupoprodajni ugovor Vladi Srbije, u saopštenju "BK grupe" navodi se da su taj ugovor potpisali u martu i da se od tada ništa nije promenilo. U njihovom saopštenju stoji da će, kada je reč o kupovini "Mobtela" u celini, konačnu reč dati zakoni tržišta.

Kako prodati "Mobtel"

Međutim, kada je reč o prodaji "Mobtela" austrijancima, B92 saznaje, od ranije, da su u toj kompaniji u više navrata razgovarali s Vladom Srbije o uslovima prodaje celog "Mobtela".

Član radne grupe Vlade Srbije za utvrđivanje vlasničkih odnosa u "Mobtelu",  Tihomir Živanović kaže da je malo verovatno da će i "Alfa grupa" i "Mobilkom" da se upuste u kupovinu "Mobtela" kada su vlasnički odnosi nerešeni, a da bi jedino ispravno rešenje bio  međunarodni tender. "Ne može prodaja 'Mobtela' da se odvija u četiri oka, mora da bude javno raspisan tender i onda može, pored 'Alfa grupe' i 'Moblikoma', interesovanje pokazati i 'Vodafon', francuski 'Oranž'. Pojedinačno, po mom dubokom uverenju, ne dolazi u obzir da će da kupi ijedna firma, ni 'Alfa grupa' ni 'Mobilkom'", kaže Živanović.

Tužba zbog izveštaja o "Mobtelu"

Upravo su vlasnički odnosi tema novog izveštaja o "Mobtelu", koji je izradio Savet za borbu protiv kopupcije. U njemu se Vladi sugeriše da napravi novu procenu vlasničkog udela u "Mobtelu" jer je prethodna, prema kojoj država ima 58 odsto vlasništva, urađena bez sve neophodne dokumentacije.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da je Savet i ranije upozoravao na nerazjašnjene odnose: "Mi smo ukazali da ta kompanija, u kojoj je država vlasnik 49 odsto, ima totalno poremećene odnose. Država nema nikakav profit, već se sav profit izvlači preko povezanih firmi sistema braće Karić."

U izveštaju je Savet upozorio Vladu Srbije da je dužna da zaustavi korupciju u "Mobtelu", zbog koje država trpi milionsku štetu, jer je od rada kompanije u privilegovanim uslovima korist imao samo jedan osnivać- privatna firma "BK trejd". Zbog takvih navoda pravni tim "Mobtela" podneo je krivičnu prijavu protiv Verice Barać, koja kaže da je to nije uzmenirilo: "Mi smo napisali samo ono za što smo imali dokumetaciju i to može da vidi svaki sud. Međutim, nema razloga da oni na ovaj način nekog apostrofiraju,  zato što su činjenice o načinu i korupciji koja je pratila sve vreme osnivanje i 10-godišnji rad 'Mobtela' opštepoznata činjenica i za to postoji veoma validna dokumantacija, koja može sve to lako da dokaže." 

Inače, do prodaje "Mobtela" u celini moglo bi da dođe samo ukoliko se država i "BK grupa" dogovore oko udela u vlasništvu i zajedničkoj prodaji i time prekinu spor koji se vodi pred međunardonom arbitražom u Cirihu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: