Tri žrtve pada autobusa sa mosta

U subotu je nastavljeno traganje za putnicima autobusa koji se u petak oko 19.00 survao sa Žabaljskog mosta kod Zrenjanina.

Izvor: B92

Subota, 16.04.2005.

10:22

Default images

MUP je saopštio da je u toj nesreći poginulo troje ljudi, osam je povređeno, a za 13 se još uvek traga. U potragu za nestalim osobama uključili su se ronioci Vojske i žandarmerije. U međuvremenu olupina autobusa je locirana i nalazi se na dnu Tise. Iako je trajala ceo dan, potraga za putnicima prekinuta je uveče zbog mraka i biće nastavljena u nedelju.

Ronioci vojske i žandarmerije su u subotu, nakon što su locirali olupinu autobusa, utvrđivali stanje u kom se autobus nalazi, kako bi bilo jasnije da li je 13 osoba koje se vode kao netsali, još uvek u autobusu ili ih je odnela nabujala reka.

Dopisnik B92 Dragan Gmizić, koji je bio na licu mesta, javio je da su se na mostu okupile grupe ljudi, među kojima su roditelji, rodbina i prijatelji osoba koje se vode kao nestali. Jedna od njih je i Mira Vukas, koja je u saobraćajnoj nesreći izgubila sestru. "Saznali smo danas i ne znamo ništa. Dete je u bolnici, navodno ga je majka, koliko je bila svesna, izbacila kroz staklo. Ono je u bolnici, u Urgentnom centru i stalno traži majku", kaže Mira Vukas.

Anđelija Prodanović, majka dvadesetogodišnjeg Željka, koji je takođe na spisku nestalih, kaže: "Zvala sam ga i zvala, a kasnije sam nazvala i njegovog brata blizanca, koji je bio u gradu, da ga pitam da li je Željko došao u grad, a on kaže da nije. Bio je rođendan nekom njegovom drugu i trebalo je da stigne na rođendan. Ja sam zvala i rekli su da nije stigao. Ja sam opet zvala i ništa. Muž je bio na putu, kada je došao seli smo i pričali, a kada je odjednom promenio kanal na televiziji čuli smo da javljaju za nesreću. Ja sam onda rekla- tu je naš Željko."

Tokom pre podneva, vojska, policija, žandarmerija i rečna kapetanija locirali su mesto na kojem se nalazi autobus. Reč je o dubini od oko 16 metara, dok je rečna matica odnela autobus oko 200 metara nizvodno od samog mosta. Ivan Butirić, iz rečne kapetanije Titel za B92 je rekao da je pozicija autobusa locirana sonarom, kao i da su u toku pripreme za njegovo izvlačenje na obalu.

Usled visokog vodostaja posao izvlačenja autobusa iz reke mogao bi da potraje i nekoliko dana. Sve dok se taj posao ne obavi, rečni saobraćaj na Tisi biće potpuno obustavljen - rečeno je B92 u rečnoj kapetaniji. 

Autobus "Auto Banata" išao je iz Vršca ka Novom Sadu i na mostu preko Tise udario u prikolicu kamiona koji je dolazio iz suprotnog pravca, a u tom trenutku bio u obilaženju traktora na mostu.

Vozaču kamiona Branislavu Gačiću određen je pritvor zbog sumnje da je odgovoran za nesreću. Kako saopštava MUP, Gačić je pokušao da pretekne traktor. Autobus je, kako se navodi, probio bankinu na mostu i sleteo u Tisu. Gačić je predat istražnom sudiji Opštinskog suda u Zrenjaninu, koji mu je odredio pritvor.

Uzrok nesreće je sudar s kamionom

Istražni sudija iz Zrenjanina Zoran Paripović izjavio je da je uzrok nesreće, u kojoj su poginule tri osobe, sudar s kamionom. Prema njegovim rečima, u autobusu je bilo 20 do 25 osoba.

Šest povređenih putnika zadržano je u zrenjaninskom Urgentnom centru, u kojem kažu da je reč o lakšim telesnim povredama i da niko nije životno ugrožen. Policija u saopšenju nije navela identitet tri poginule osobe, ali je iznela pretpostavku da je u autobusu bilo više od 20 osoba. Spasavanje i potraga za telima stradalih prekinuta je tokom noći zbog mraka i nabujale Tise.

Mesto udesa i povređene u zrenjaninskom Urgentnom centru tokom noći su posetili predsednik Srbije Boris Tadić i zvaničnici Srbije i Vojvodine, za B92 javlja Đorđe Vojnović. Tadić je uputio saučešće porodicama poginulih. "Reč je o teškoj nesreći, ali je dobro da je dosta ljudi spaseno i da je pokazana velika solidarnost. Veliku zahvalnost dugujemo meštanima Žablja jer su odmah priskočili u pomoć", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: