Hag: Ostvaren napredak u saradnji

Nakon razgovora sa predstavnicima Haškog suda i tužilaštva, Rasim Ljajić kaže da je potvrđena ocena o napretku u saradnji.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.04.2005.

09:22

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom je kazao da, prema rečima njegovih sagovornika, glavnog tužioca Karle del Ponte i predsednika suda Teodora Merona, iako SCG nije ispunila sve obaveze prema Haškom tribunalu, u Sudu postoji uverenje da je došlo do napretka u saradnji.

U izjavi za B92 Ljajić je rekao da je upoznao Haški tribunal sa kompletnom dokumentacijom o zdravstvenom stanju Sretena Lukića, koji je juče prebačen u Hag, i najavio da bi u narednih 15 dana lekarski tim iz Beograda mogao da ode u Hag i pregleda Lukića. Ljajić kaže da je od Sekretarijata suda zahtevao da se generalu Lukiću pruži sva neophodna medicinska i druga nega.

Ljajić je potvrdio za B92 da će Sudsko veće krajem ove ili početkom sledeće nedelje doneti odluku o puštanju na slobodu, do početka suđenja, generala Vladimira Lazarevića. Karla del Ponte je ponovila da se "neće protiviti" privremenom oslobađanju Lazarevića, dodao je Ljajić.

Del Ponteova će sutra podneti izveštaj Evropskoj komisiji o saradnji SCG sa Hagom, od kojeg, prema Ljajićevim rečima, "zavisi da li ćemo dobiti pozitivnu ocenu".

Republički vicepremijer Miroljub Labus ocenio je da "smo na pola koraka" do ispunjenja radanje sa Hagom. "Mi smo na pola koraka do toga da ispunimo zahteve koji su nam postavljeni u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom, a u vezi sa dobijanjem pozitivne ocene Studije o izvodljivosti", rekao je Labus u Novom Sadu, dodajući da je ostao samo slučaj Pavkovića.

"Bili ste dobri, budite još bolji"

Oli Ren kaže da će Evropska komisija do kraja nedelje proceniti da li Beograd ispunjava uslove za pozitivnu Studiju o izvodljivosti.

Evropski komesar za proširenje veoma ceni odlazak Sretena Lukića u Hag, ali očekuje i dodatne napore Beograda kako bi se zaključilo da je došlo do suštinskog napretka u saradnji s Hagom. Ren kaže da očekuje da će, ako Srbija i Crna Gora ispuni sve uslove, Evropska komisija 12. aprila odobriti Studiju. S Renom je u Briselu razgovarao dopisnik B92 Dušan Gajić.

"Značajna saradnja koja vodi punoj saradnji s Haškim tribunalom jedan od je tri ključna uslova za dobijanje pozitivne Studije o izvodljivosti. Drugi uslov odnosi se na poštovanje Ustavne povelje, a treći na energično sprovođenje zakonodavnih i administrativnih reformi. Očigledno, pitanje Haga je ono koje ostavlja neizvesnost do poslednjeg trenutka", ocenjuje Ren.

"Mi ćemo, što se nas tiče, završiti Studiju do kraja nedelje, a do tada moramo dati procenu koju će Kolegijum Evropske komisije zatim razmotriti 12. aprila. Očekujem da će Kolegijum usvojiti Studiju ako bude ustanovljen značajan napredak u svim ključnim oblastima. Beograd je ostvario dobar napredak poslednjih nedelja i meseci, tokom kojih je nekoliko optuženih generala, manje ili više dobrovoljno, otišlo u Hag. Očekujem nastavak toga kako bih mogao da dam pozitivnu preporuku", kaže Ren.

Šampanjac možda 18. aprila

"Vrlo je važno da zemlje Balkana ispune kriterijume kako bismo i mi njihovu evropsku perspektivu učinili konkretnom. Srbija, Kosovo i Evropska unija imaju potrebu za trajnijim rešenjem budućnosti Kosova nego što je sada slučaj. Budućnost Kosova i celog regiona je u EU. Po mom mišljenju, jasno je da nema povratka na situaciju od pre 1999, kao što je saopštio i Savet ministara. Istovremeno, veoma smo ozbiljni u vezi s primenom standarda. Drugim rečima, prava manjina i vladavina zakona moraju biti poštovani pre nego što otvorimo pitanje statusa", rekao je Ren.

Ako 12. aprila SCG dobije prelaznu ocenu, Oli Ren bi Studiju o izvodljivosti u Beograd trebalo da donese 18. aprila.

Mekšejn: I ostali...

Ministar Velike Britanije za Evropu Denis Mekšejn pozdravio je odlazak Lukića u Hag.

Kako saopštava Ambasada Velike Britanije u Beogradu, Mekšejn je naveo da njegova zemlja pozdravlja pozitivne korake i nastavlja da apeluje na političke lidere u Srbiji i Crnoj Gori da osiguraju nastavak napora u cilju odlaska u Hag i ostalih optuženika, javlja Beta.

Mekšejn je i vlasti zemalja regiona pozvao da ove godine, na desetogodišnjicu masakra u Srebrenici i Dejtonskog sporazuma, odlučno rade kako bi osigurale hapšenja ili predaju svih optuženika, pre svega Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Anta Gotovine.

"Uskoro hapšenja"

Predstavnik nevladine Koalicije za međunarodnu pravdu Edgar Čen ocenjuje da će vlasti u Srbiji u narednom periodu početi da hapse optuženike koji se nisu predali Haškom tribunalu.

"Vlasti Srbije s haškim optuženicima vode pregovore uz pritisak da se predaju. U sledećoj fazi se očekuje da vlasti počnu da hapse optuženike poput Nebojše Pavkovića, za kojeg se ne može tvrditi da nije poznato gde je", ocenio je on.

Čen je za "Glas Amerike" izjavio da je zaustavljanje pregovora Evropske unije s Hrvatskom bilo jasan signal Srbiji da će, ako ne ostvari punu saradnju s Hagom, i njoj biti onemogućen pristup evroatlanstkim integracijama. "Pored toga, SAD su u januaru zvanično saopštile da Beograd ne sarađuje dovoljno s Hagom i da će zbog toga do daljeg biti suspendovana ekonomska pomoć Srbiji. Bila je to jasna poruka", rekao je Čen, prenosi Beta.

Tadić kreira "evropsku povelju"

Predsednik Srbije najavio potpisivanje "evropske povelje" kojom bi se političari obavezali da zemlju vode u Evropsku uniju.

Boris Tadić je, tokom posete Priboju, rekao da će pozvati sve političke lidere u Srbiji da potpišu "povelju" i da bi se oni potpisom na tom dokumentu obavezali i da brinu o interesima svih građana Srbije.

On je dodao da bi "evropska povelja" obezbedila stalan politički smer ka EU, bez obzira na to ko je trenutno na vlasti. Prema njegovim rečima, povelja bi obavezivala sve koji u Srbiji dođu na vlast do ispunjenja strateških ciljeva zemlje. "EU je naš cilj zbog sigurnosti i boljeg života građana", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da SCG mora da dobije pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti zbog boljitka svih građana. Predsednik Srbije je podsetio da je SCG jedina evropska država koja još nema Studiju o izvodljivosti i naveo da Skupština, Vlada i predsednik moraju da učine sve kako bi je dobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: