Zna li se šta radi "Din korp"

Prema pisanju medija, američka kompanija, koja će graditi te­ret­ni terminal na aero­dro­mu, umešana je u brojne malverzacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.02.2005.

16:19

Default images

Mediji navode da malverzacije s kojima se "Din korp" povezuje imaju veze i sa prodajom oružja i prostitucijom. Članovi tenderske komisije, međutim, kažu da je odluka o dodeli posla doneta pre tih natpisa, kao i da im je jedino bila presudna ponuđena cena. Drugi kandidat za taj posao "Svis port" najavljuje žalbu.

Prema izveštajima medija, američku kompaniju "Din korp" povezuju sa brojnim vojnim aktivnostima iz ratnih vremena, kada je, navodno, za­ra­đi­va­la, ob­u­ča­va­ju­ći bosan­sku voj­sku i OVK, or­ga­ni­zu­ju­ći lanac pro­sti­tu­ci­je po Bo­sni i špi­ju­ni­ra­ju­ći srp­ske sna­ge. Za ovu fir­mu, za ko­ju i Ame­ri­kan­ci tvr­de da je pa­ra­van za pr­lja­ve po­slo­ve CIA i le­glo špi­ju­na, ra­di­li su, kako se navodi, na po­sre­dan ili ne­po­sredan na­čin, Bob Gel­bard, specijalni izaslanik za bivšu Jugoslaviju i Vi­ljem Vo­ker, biv­ši šef verifika­ci­o­ne mi­si­je OEBS na Ko­sme­tu.

Ipak, jučerašnjom odlukom tenderske komisije, toj kompaniji dodeljen je posao gradnje teretnog terminala na aerodromu Beograd. Da li su tom prilikom uzeti u obzir navedne aktivnosti "Din korpa", odgovara predsednik tenderske komisije Goran Kaličanin: "Ono što smo imali ispred sebe to su kvalifikacije ponuđača za onaj posao za koji je ovde reč. Mi smo se upoznali sa tim optužbama na račun 'Din korpa' kada su se pojavile u medijima i mi ne možemo da se upravljamo prema tim informacijama i ne znamo da li su zaista tačne ili nisu."

Iako Kaličanin kaže da je presudna bila visina investicije, koja se kreće oko 60 miliona dolara, Dejvid Erikson predstavnik švajcarsko-izraelskog konzorcijuma  "Svis port" , koji je izgubio na tenderu, kaže da  razlike u visini investicija nema, već da je jedina razlika u dinamici koja je predviđena za te investicje. On za B92 navodi da će se žaliti na odluke komisije i zbog drugih nelogičnosti: "Mi razmišljamo da tražimo punu istragu čitavog tendera. Sumnjivo je to da jedan član komisije nije bio prisutan kada je odluka doneta, kao i činjenica da se komisija oslonila na grupu savetnika i to iz Amerike, koju je angažovao aerodrom Beograd. Mi ćemo najverovatnije tražiti da se istraži koji saveti su dati, a pre svega, koliko su oni plaćeni i ko ih je platio."

Prema rečima Gorana Kaličanina, ceo slučaj mogao bi ipak da bude doveden u pitanje, ukoliko od "Din korpa" ne uslede ozbiljni argumenti koji bi opovrgli pisanje srpskih medija i uverili javnost da su kredibilna kompanija. On je naveo da je tenderska komisija dostavila kompletan izveštaj o tenderu Vladi i rekao da,  ako bilo koja institucija ima razloga da dodatno proveri taj posao, to i učini.

Ilić: Vlada ne može da traži dodatne podatke

Ministar za kapitalne inevsticije Velimir Ilić rekao je da Vlada ne može da traži dodatne informacije od tenderske komisije, niti da utiče na nju. Ilić je rekao i da zna da postoje pritužbe na odluku tenderske komisije, ali da adresa za žalbe nije Ministarstvo već komisija za zaštitu ponuđača.

"Tender se može poništiti ako nešto nije bilo u redu, ili ako kompanija koja je odabrana ne zadovoljava neke  kriterijume. Postoje razne priče, i tako dalje. Obe kompanije su izuzetno poznate i rade ove poslove. Komisija je jednostavno, birala ko je povoljniji što se finansija tiče", rekao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

23 h

Podeli: