Ponedeljak, 31.01.2005.

13:44

Strugaru osam godina zatvora

Penzionisani general JNA Pavle Strugar osuđen je u Haškom tribunalu na osam godina zatvora.

Izvor: B92

Default images

Strugar je osuđen zbog granatiranja Dubrovnika u decembru 1991. Tužioci su tražili da Strugaru bude izrečena zatvorska kazna između 13 i 15 godina, a branioci da bude oslobođen.

Sudsko veće predsedavajućeg Kevina Parkera iz Australije utvrdilo je da je Strugar, kao zapovednik Druge operativne grupe JNA, bio komandno odgovoran za nezakonito, široko, namerno i neselektivno granatiranje dubrovačkog Starog grada, a tokom kojeg su ubijena dva civila i teško oštećeno ili uništeno više kulturnih i istorijskih objekata pod međunarodnom zaštitom.

Veće je presudilo da Strugar nije naredio artiljerijske napade na Stari grad, zbog čega ne snosi individualnu odgovornost. "Njegova krivična odgovornost proizlazi iz toga što nije preduzeo mere da zaustavi napad", saopštio je Parker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: