Predlog budžeta usaglašen sa MMF-om

Predlog budžeta Srbije za 2006. godinu, koji je usvojila vlada, potpuno je usaglašen sa misijom MMF-a izjavio Mlađan Dinkić.

Izvor: B92, Beta

Petak, 28.10.2005.

08:23

Default images

Razgovori MMF-a i delegacije Srbije o okončanju trogodišnjeg aranžmana nastavljaju se i iduće nedelje. Prema rečima Dinkića ostalo je da se usaglase stavovi u vezi sa isplatom starog duga penzionerima i o visini zarada u javnim preduzećima.

U međuvremu, Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta za narednu godinu prema kojem će u državnoj kasi biti viška 40 milijardi dinara i koji je, kako kaže Dinkić, usaglašen sa zahtevima MMF-a.

Za razliku od prethodnih, ove godine ministar finansija bio je velikodušan prema kulturi, sportu i veri (ali ne i prema nauci), jer će upravo ta ministarstava dobiti znatno nego do sada više novca iz državne kase.

U budžetu za sledeću godinu prihodi će biti 487,9 milijardi dinara, rashodi 448,3 milijarde dinara, a suficit 39,6 milijardi dinara

Takođe, očekuje se privredni rast od pet posto i inflacija od 9,3 posto.

Iako je bilo naznaka da postoje problemi u pregovorima sa MMF-om, za sada se te međunardone finansijske institucije niko zvanično nije oglasio dok  ministra Dinkić kaže da je bužet u potpunosti usaglašen sa njihovim  zahtevima, a da delegacija ostaje naredne nedelje kako bi se usaglasili u vezi sa još nekim pitanjima.

Dinkić je priznao da postoji suprotno stanoviše kada je reč o isplati starog duga prenzionerima. Naime, Vlada je predvidela da se sa tim krene od početka iduće godine, ali MMF traži da se to odloži za 2007. godinu. Na pitanje da li će Vlada insistirati na svom predlogu i po cenu krajnjeg ishoda pregovora sa MMF-om, ministar finasija rekao je da to zavisi od toka samih pregovora.

Lalović: Nađeno je rešenje

Iz Vlade su o toku pregovora stizale protivrečne informacije. Dok nezvanične vesti govore da je situacija dramatična, ministri uopšte ne vide u čemu je problem. B92 saznaje da je problem u tome što MMF više ne veruje Vladi da će ispuniti ono što obećava, odnosno da će smanjiti druge rashode budžeta kako bi nadomestila povećanje penzija. Vlada Srbije danas, na vanrednoj sednici, treba da usvoji predlog budžeta za iduću godinu.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović, međutim, kaže danas da pregovori idu u pravcu dogovora i da je nađeno rešenje. "Nađeno je rešenje za smanjenje javne potrošnje kroz predlog budžeta za 2006. i izmenu nekih zakona koje Skupština Srbije treba da usvoji", rekao je Lalović. Međutim, Lalović ne pominje o kojim zakonima je reč niti ko će u 2006. ostati bez jednog dela novca iz budžeta. Lalović je kao besmislene ocenio navode da MMF ima rezerve prema Vladi Srbije i sumnje da će smanjiti budžetske rashode. Predstavnici Vlade Srbije će, prema njegovim rečima, imati još jedan razgovor s Misijom MMF-a, a potom će na sednici Vlade razmatrati nacrt budžeta za 2006.

Gligorov: Obećanja nisu dovoljna

Vladimir Gligorov sa Instituta za ekonomska istraživanja u Beču veruje da će biti postignut nekakav dogovor, ali da obećanja Vlade Srbije kako će uraditi sve što se od nje traži nisu dovoljna. "Ta obećanja bez određenih uslova i bez određene, da tako kažem, cene ako se ne budu ispunjavala, ne znače bog zna šta. Budući da MMF sada kada zaključi trogodišnji ugovor neće više imati jake instrumente da insistira na ispunjenja tih obećanja, ta obećanja ne znače praktično ništa", kaže on.
Profesor Jurij Bajec sa Ekonomskog instituta kaže da je za MMF najveći problem to što od vlade u Beogradu ne može da dobije nikakve čvrste garancije da će ispuniti ono na šta se obavezuje s obzirom da je u decembru kraj finansijskog aranžmana.

Ako vlada iduće godine rebalansom budžeta poništi sve uštede, MMF neće biti u stanju da reaguje, kaže Bajec: "Na žalost, garancija nekih velikih nema, jer faktički sada se razgovara o završetku trogodišnjeg aranžmana, a obećanja se daju za naredni period, gde novog aranžmana još nema. U tom smislu je zaista problem i o tome se razgovara. Lično mislim da bi jedino rešenje bilo da vlada zatraži novi aranžman sa MMF-om, ja mislim da bi to bilo dobro, ne toliko zbog finansijske podrške tog fonda Srbiji, već zbog toga što bi na taj način Srbija i dalje bila uključena u međunarodne tokove i kontrole onoga što sprovodi u oblasti ekonomske politike, a bila bi i dobar pozitivan signal za strane investitore."

Inače, interesantan je podatak da su danas u glavnom gradu Belgije, Briselu, održani masovni protesti protiv promena penzionog sistema, koji bi se, između ostalog, starosna granica za penzionisanje pomerila sa 58 na 60 godina. Opširnije ovde.

"Izgubili smo tri godine, ali smo sada sjajni"

Ministar privrede Predrag Bubalo kaže da je sigurno da bi MMF bio srećniji da je penzioni zakon usvojen kako je dogovoreno, ali i da MMF nije posebno insistirao na tome. "Iako predstavnici MMF-a nisu naveli da su nezadovoljni dosadašnjim reformama, oni ipak posebno insistiraju na sprovođenju ranije dogovorene budžetske politike. Uštede predviđene penzionim zakonom moraćemo da ostvarimo preko drugih budžetskih rashoda. Potrebno je smanjiti ostalu potrošnju i tako doći do veće solidarnosti s penzionerima i ravnopravnosti jer će tada celo društvo jednako nositi teret tranzicije", objašnjava Bubalo.

Ministar energetike Radomir Naumov dodaje da su stručnjaci MMF-a zadovoljni dosadašnjim tokom strukturnih reformi. "Mi smo, čak, uradili, za njih zapanjujućim brzinom, promene u domenu kompanija, poboljšanjem efikasnosti njihovog rada, povećanjem stepena naplativosti, izdvajanjem delatnosti, pa je reč o obostranoj koristi", kaže on.

Ministri su saglasni u tome da su propuštene pune tri godine za sprovođenje reformi, ali navode da je tempo ostvaren poslednjih meseci izvanredan.

A potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović kaže da postoje "značajni izgledi da sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom dobije zeleno svetlo", a glavni razlog za to je, prema njegovim rečima, obećanje premijera Vojislava Koštunice da će u najskorijem roku Haškom tribunalu izručiti Ratka Mladića. "Međutim, postoji duboko nepoverenje MMF-a prema sposobnosti Vlade Srbije da usvoji ozbiljan budžet, koji u 2006. godini podrazumeva značajno smanjenje javne potrošnje", rekao je Petrović.

Misija MMF-a odložila je konferenciju za novinare na kojoj je trebalo da izvesti javnost o ishodu pregovora jer pregovori neće biti završeni u predviđeno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: