EU za liberalnu trgovinu tekstilom

Komesar za trgovinu EU izjavio da EU ostaje privržena liberalizaciji svetskog tržišta tekstila i odeće, uprkos primedbama.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.12.2004.

18:12

Default images

Komesar Peter Mandelson traži liberalizaciju uprkos primedbama SAD i rastućem pristisku na Kinu da ograniči svoj izvoz. "Uklanjanje kvota je ogroman uspeh i napredak za međunarodni sistem trgovine i ja ne nameravam da činim bilo šta čime bi umanjio to postignuće ili ugrozio taj napredak", izjavio je Mandelson.

Očekuje se da će po prestanku važenja decenijama starog sistema uvoznih kvota 1. januara, svetsko tržište preplaviti jeftin kineski tekstil i odevni predmeti, što će ugroziti radna mesta u zemljama u razvoju i predstavljati izazov za proizvođače u Evropi i SAD.

Reagujući na strahovanja zbog najavljene liberalizacije, koja su najglasnije izrazile SAD, Kina je ovog meseca najavila da će uvesti poreze na pojedine poslove izvoza tekstila i odevnih predmeta. Na kinesku privredu je u 2003. godini otpadalo 17 odsto ukupnog svetskog tržišta tekstila, a Svetska trgovinska organizacija procenjuje da bi taj postotak u roku od tri godine po ukidanju kvota mogao da premaši 50 odsto.

Manji proizvođači, poput Bangladeša i Mauricijusa, koji su u velikoj meri koristili prednost sistema garantovanih kvota za izvoz u bogate zemlje, strahuju da će ih konkurentiji veći proizvođači, poput Kine i Indije, istisnuti sa tržišta.

Svetska trgovinska organizacija procenjuje da bi, kada nestanu kvote, odeća iz Kine mogla da preuzme oko polovinu ukupnog američkog uvoza odevnih predmeta. U 2002. godini, udeo kineskih tekstilnih proizvoda u američkom uvozu bio je 16 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: