Višeznačnost odluke Međunarodnog suda

Šef pravnog tima SCG Tibor Varadi kaže da je tužba SCG protiv NATO povezana s tužbom BiH i Hrvatske protiv SCG.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.12.2004.

09:45

Default images

"Ako Međunarodni sud pravde u Hagu odluči da nije nadležan u sporu Srbije i Crne Gore protiv NATO zbog bombardovanja 1999. to će nam pomoći u sporovima koje protiv nas vode Bosna i Hercegovina i Hrvatska", kaže Varadi.

"Ako se oglasi nenadležnim iz razloga koji mi iznosimo u tužbama koje su protiv SCG podnele BiH i Hrvatska, to bi nam bio vrlo snažan argument u sporenju sa BiH i Hrvatskom. Ako se, međutim, sud proglasi nenadležnim iz drugih razloga, situacija u odnosu na sporove s Hrvatskom i BiH se ne menja", kaže Varadi.

Varadi je podsetio da je osnovni argument SCG u sporu s BiH i s Hrvatskom osporavanje nadležnosti suda da Jugoslavija nije bila pravni naslednik SFRJ. "Prema tome, Jugoslavija nije bila, automatski, članica Ujedinjenih nacija, niti je bila članica Statuta Međunarodnog suda pravde u Hagu, pa samim tim sud ne može o tome da sudi", kaže Varadi.

Međunarodni sud pravde u Hagu u sredu, 15. decembra, treba da saopšti da li je nadležan za tužbu koju je 1999. Jugoslavija podnela protiv osam zemalja NATO zbog genocida. Beograd je tužio Međunarodnom sudu pravde zemlje NATO tvrdeći da su one počinile genocid i nelegalno upotrebile oružanu silu tokom bombardovanja 1999. Tužba je podneta protiv SAD, Španije, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nemačke, Holandije, Portugala, Italije i Kanade. Iz proceduralnih razloga, sud u Hagu ranije se proglasio nenadležnim za tužbe Jugoslavije protiv SAD i Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: