Godišnjica otmice u Sjeverinu

Izvor: B92

Petak, 22.10.2004.

12:56

Default images

U petak, 22. oktobra 2004, navršava se 12 godina od otmice u Sjeverinu.

Ni na dvanaestogodišnjicu otmice 17 građana bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina, Vrhovni sud Srbije još nije dostavio pismeni otpravak svoje odluke po žalbi na presudu Okružnog suda u Beogradu.

Jedina informacija do koje je B92 došao jeste da je prvostepenom sudu stiglo rešenje o produženju pritvora jedinoj dvojici dostupnih. To  praktično znači da je prvostepena presuda u predmetu Sjeverin poništena.

U situaciji kada domaći sud za ratne zločine dobija pohvale od Karle del Ponte da je sposoban da sudi ovakve predmete i kada mu je iz Haga ustupljen prvi slučaj, ovakva informacija nije prijatna. O predmetu koji nije okončan se ne polemiše u medijima niti u stručnim krugovima. Međutim, činjenica je da se Vrhovni sud nije oglasio i da je ova informacija u sudu izazvala komešanje.

Predsednik Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije Novica Peković kaže da je situacija jasna kada prvostepenom sudu stigne odluka o produženju pritvora: "Ako je prvostepeni sud primio rešenje o produženju pritvora prema optuženima, to znači da je Vrhovni sud ukinuo žalbenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje".

Vrhovni sud pismeni otpravak svoje odluke dostavlja prvostepenom sudu u zakonskom roku od 15 dana. Taj rok međutim nije ispoštovan; "Ti rokovi su instrukcioni rokovi i obavezuju sud da u tom roku uradi presudu, a ako ne donese odluku praktičnih posledica nema".

U Okružnom sudu novinarki B92 je rečeno da bude oprezana i da, kako su rekli, sve dok se ne objavi odluka može da bude promenjena.

Pre tačno 12 godina iz autobusa koji je saobraćao na liniji Priboj–Rudo, pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske su oteli 16 meštana Sjeverina, koji su tog jutra krenuli na posao. Otmica se dogodila na teritoriji BiH, u mestu Mioče, dok je 17. žrtva ubijena noć uoči otmice. Oteti su iz autobusa prebačeni u Višegrad, gde su mučeni u motelu “Vilina Vlas”, a potom ubijeni.

Okružni sud u Beogradu je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva osudio i haškog optuženika Milana Lukića, zatim Olivera Krsmanovića, obojica su u bekstvu, i Dragutina Dragićevića na kaznu zatvora od 20 godina. Đorđe Šević osuđen je na 15 godina zatvora.

Predsednik Odbora za ljudska prava iz Priboja Džemail Halilagić kaže za B92 da porodice očekuju odluku Vrhovnog suda: "Žrtve nisu doživele nikakvu satisfakciju, nema nikakve reparacije, nema obeštećenja. Očekivali smo da će specijalni tužilac za ratne zločine proširiti optužnicu, ali se to nije dogodilo. Saznali smo neke nove momente, koji bi mogli da pomognu u rasvetljavanju celog slučaja, međutim država očito nema nameru da taj slučaj rasvijetli do kraja".

Pribojski Odbor za zaštitu ljudskih prava i Fond za humanitarno pravo zatražili su od tužioca za ratne zločine da podigne optužnice i rasvetli sve ratne zločine u Sandžaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: