Perišić pred sudom ponovo 22. juna

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2004.

09:09

Default images

Glavni pretres za krivično delo špijunaže i odavanja vojne tajne generalu Momčilu Perisiću biće održan 22. juna.

Predsedavajući Sudskog veća Vojnog suda u Beogradu Svetomir Popović izjavio je u utorak da će čitanje optužnice optuženima za krivično delo špijunaže i odavanja vojne tajne, a to su general Momčilo Perišić, potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, biti održano 22. juna.

Popović je rekao da je uvažen zahtev odbrane za odobravanje vremena za čitanje obimnih spisa iz postupka, ali i da bi bile regulisane proceduralne prepreke jer je Ustavnom poveljom predviđeno ukidanje vojnih sudova i prenošenje predmeta na civilne.

Perišić i službenik ambasade SAD u Beogradu Džon Dejvid Nejbor, privedeni su 15. marta 2002. godine u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali, a sumnja se da su špijunirali u korist SAD. Optužnica je podignuta 30. septembra iste godine, a pošto je Perišić u januaru ove godine izgubio poslanički imunitet u Skupštini Srbije i Crne Gore, na koji se pozivao, stekli su se uslovi za pokretanje postupka.

Prvog dana suđenja, koje je otvoreno za javnost, pred većem sudija na čelu sa potpukovnikom Svetomirom Popovićem, pojavila su se sva trojica optuženih. Pred početak glavnog pretresa, odnosno čitanja optužnice, oni i njhovi pravni zastupnici, uputili su brojne primedbe. Naime, pozvali su se na zahtev OEBS-a i Saveta Evrope da se nadležnosti vojnog pravosuđa prenesu na civilne sudove, što predviđa i Ustavna povelja Srbije i Crne Gore. Sud je uvažio i primedbu da je optuženima potrebno vreme za čitanje spisa iz postupka koji sadrže preko 10 hiljada stranica. Kao razlog za odlaganje, branioci su naveli i činjenicu da je protiv Vlajkovića podignuta nova optužnica za odavanje vojne tajne zbog toga što je u knjizi "Vojna tajna" objavio faksimile sa sednica Generalštaba VJ.

Vladan Vlajković ocenio je da na samom početku suđenja postoji mnogo nedoumica: "Priprema za taj pravni postupak nije odrađen kako je trebalo. Postoji mnogo neodumica po pitanju opstanka i legitimnosti i legalnosti Vojnog suda. Nadam se da ćemo odgovore na ta pitanja dobiti u narednom periodu. Očigledno se njima žuri i ovde postoji veliki broj ljudi koji su zapravo čuvari Miloševićevog žara koji svakog momenta može ponovo da preraste u otvoreni plamen na Balkanu."

Novinar nedeljnika "Vreme", Dejan Anastasijević, kaže da se suđenje Momčilu Perišiću i rasvestljavanje ovog slučaja, kao i sve ostale afere u zemlji, zloupotrebljava u političke svrhe, a da malo prostora ostaje da se sazna istina. Anastasijević podseća da je i sama afera Perišić lansirana kao proizvod tadašnjih odnosa između Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice: "Mada mi se čini na osnovu svega što smo saznali nema mnogo sumnje da Perišić jeste predavao dokumenta Nejboru i to je radio za nekakve pare i druge vrste nadoknada. Prema mojim saznanjima, državna bezbednost je u to vreme jako dobro znala šta vojska radi, znalo se da se Perišiću sprema hapšenje. S obzirom na to da je to bila državna bezbednost na čelu sa Bracanovićem i Savićem, oni su pustili da se sve to desi pa se pravili iznenađeni, prosto zato što su znali da će to povećati jaz unutar tada vladajućeg DOS-a, a oni su upravo u tom jazu sjajno funkcionisali, jer, na kraju krajeva, i Tomić i Bracanović imali su svoje poprečne veze sa Spasojevićem i Legijom, kao što smo saznali."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: