Janković: Na Kosovu u toku pokušaj progona Srba

Izvor: B92

Petak, 19.03.2004.

21:37

Default images

Ambasador SCG u Velikoj Britaniji Vladeta Janković rekao je da je na Kosovu u toku pokušaj proterivanja Srba i apelovao na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli Albancima da joj nametnu svoje rešenje i stave je pred svršen čin. Janković je, gostujući u britanskim medijima, rekao da je na Kosovu u toku pokušaj albanskih ekstremista da sa Kosova i Metohije da proteraju preostalo, malobrojno srpsko stanovništvo i unište njihove kulturne spomenike. Janković je odbacio mogućnost da SCG na Kosovu vojno interveniše i izrazio nadu da će povećanje broja NATO vojnika doprineti smirivanju situacije. Ambasador SCG se založio za rešenje problema diplomatskim sredstvima i rekao da je u ovom času najvažnije da mirovne snage zaštite ugroženo sprsko stanovništvo i kulturne spomenike, a da se potom kroz pregovore pristupi rešavanju spornih pitanja.

Janković je, reagujući na izveštaje pojedinih britanskih medija koji su u prvi plan stavili paljenje džamija u Beogradu i Nišu, a ne stradanje Srba i srpskih crkava na Kosovu, ukazao da je u proteklih 48 sati na Kosovu i Metohiji spaljeno više od 20 srpskih crkava i manastira od kojih neki datiraju iz 12. i 14. veka i nalaze se pod zaštitom Uneska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: