Pitić: Malo urađeno na kontroli trgovine šećerom

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

17:41

Default images

Evropska unija trebalo bi da za mesec dana odluči da li će Srbiji ukinuti suspenziju na slobodan izvoz šećera. Predsednik Komisije koja ispituje promet šećera, ministar Goran Pitić, saopštio je da za sada nije učinjeno puno u izgradnji sistema koji bi omogućio da lagodno dočekamo 5. avgust. Ipak, Pitić je naveo nekoliko stvari koje su urađene kako bi se izgradio sistem zaštite, kako je i tražila EU. Jedna od konkretnih mera je i predlog zakona koji će carinskoj službi dati veća ovlašćenja, a koji će se naredne nedelje naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Govoreći o zlouptrebama, Pitić je rekao da je do sada jedino za firmu Interfrigo iz Čačka utvrđeno da je izvozila šećer prethodno uvezen iz Poljske i protiv njenog vlasnika je podneta krivična prijava. Određene sumnje o zloupotrebi u prometu šećerom postoje i za preduzeće "Adriatik". "Svi oni koji su akteri u ovom poslu su predmet potencijalne istrage, ali mi ni jednog trenutka ne pada na pamet da bilo koga optužim ili da iznesem nešto pre negu što budemo imali evidentne činjenice na ovu temu. Ako me pitate da li je to MK Komerc iz Novog Sada ili ne, rećiću vam da je prisutan imenom i slovom tamo gde ima osnova da bude prisutan", rekao je Pitić.

 Dodajmo da će od 8. do 11. jula u Srbiji boraviti ekipa EU koja će proveravati stanje na terenu pred konačnu odluku o eventualnom ukidanju suspenzija na slobodan izvoz šećera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: