Četvrtak, 20.01.2011.

20:27

EK Srbiji: Akcizama prekršen SSP

Zvaničan dopis iz Brisela, sa stavom da su dvostruke akcize na naftne derivate kršenje evropskih propisa, mogao bi već u petak da stigne u Beograd, saznaje B92.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović kaže za B92 da očekuje da Vlada predloži promene Zakona o akcizama kako bi bio usklađen sa evropskim standardima.

O stavu Komisije već je neformalno obavešten potpredsednik Vlade Božidar Đelić. On kaže da će Srbija morati da menja zakon i da izjednači položaj domaćih i inostranih proizvođača naftnih derivata.

Eksperti u Briselu trenutno razmatraju usklađenost akciza na naftne derivate u Srbiji sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Drastična razlika između akciza za evropremijum goriva i onih za benzin proizveden u Srbiji, došla je na dnevni red i u Briselu. Pošto su vlasti Srbije odlučile da akcize za bezolovni BMB benzin budu 30 para, dok su za onaj uvezen iz evropske unije 16 puta veće, eksperti iz Brisela odlučili su da vide koliko je to u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Njihov nalaz bi uskoro trebalo da stigne u Beograd.

Zvaničan odgovor će biti dostavljen ministarstvu finansija, koje je nedavno od Evropske komisije i tražilo razjašnjenje situacija. Tada je ministarka Diana Dragutinović navela da direktiva EU ne zabranjuje uspostavljanje različitog iznosa akciza za različite tipove benzinskih i dizel goriva. Ipak, pojedinci iz Vlade očekuju negativnu ocenu iz Brisela.

"Neformalna informacija koju sam dobio je da će Evropska komisija zauzeti zvaničan stav da je promenom Zakona o akcizama prekršen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Đelić.

Evropska komisija će najverovatnije iduće sedmice zvanično obavestiti Vladu Srbije o svom stavu u pogledu izmena Zakona o akcizama, rečeno je danas Tanjugu u kabinetu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

"Evropska komisija trenutno priprema odgovor Ministarstvu finansija Srbije ( po pitanju eventualne povrede Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmenama Zakona o akcizama) i najverovatnije će je poslati tokom iduće sedmice", rekla je Tanjugu Fileova portparolka Anka Paduraru.

Podsetimo, i premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će se po hitnom postupku izvršiti izmene Zakona o akcizama ako od EU stigne odgovor da akcize za gorivo u Srbiji nisu u skladu sa evropskim direktivama i SSP-om. Tokom izmena poreskih zakona, izglasavanjem amandmana koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije, a izmene su stupile na snagu 1. januara.

“Vlada će morati, pošto je inicijativa Vlade bila da prihvati amandmane i da se na ovaj način regulišu akcize, moraće da analizira sam predlog zakona i ja očekujem promenu, odnosno predlog promene”, kaže Đukić Dejanovićeva.

Naftna industrija Srbije, zbog koje je se i primenjuje različita akcizna politika, očekuje da će kabinet Mirka Cvetkovića naći ravnotežu između poštovanja energetskog sporazuma sa Rusijom i sporazuma sa Evropskom unijom.

Modernizacija rafinerije nafte u Pančevu, u koju se ulaže više od pola milijarde evra, naveo je NIS, nije ništa manje važan uslov od akcizne politike za usklađivanje naftne privrede Srbije sa standardima EU.

Spor oko različitih akciza na goriva "evro" standarda i goriva nižeg kvaliteta, nestaće sam od sebe, pošto će proizvodnja goriva koja nisu po "evro" standardu biti prekinuta krajem 2012, posle modernizacije rafinerije, saopštava NIS.

"EU neće dodatno uslovljavati Srbiju"

Đelić je rekao da EU Srbiju neće dodatno uslovljavati u vezi s Kosovom, ni konkretnim rezultatima predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine.

"Oko Kosova neće biti dodatnih uslova, a nema uslovljavanja ni oko konkretnih rezultata dijaloga", rekao je Đelić.
Preporuke koje je Evropski parlament dao u Rezoluciji o Srbiji, prema Đelićevim rečima, neće uticati na prestojeći dijalog, budući da parlament ne odlučuje o tome.

"EU nije država i često se desi da Evropski parlament glasa o nečemu za šta nije vlastan. On može da ima mišljenje, ali o predstojećem dijalogu odlučuju zemlje, članice EU, Beograd i Priština", rekao je Đelić.

Usvajanje tesnom većinom "ublaženog" amandmana "zelenih" o tome da se tokom dijaloga ne razgovara o statusu Kosova, kako je istakao Đelić, pokazatelj je da se raspoloženje postepeno menja, jer je "EP po pitanju Kosova i Metohije za nas najnepovoljnija evropska institucija".

On je napomenuo da je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanje Rezolucije o Srbiji pokazatelj da postoji konsenzus svih zemalja EU o evropskoj budućnosti Srbije.

Najavljujući da će Odboru Skupštine Srbije za evropske integracije sutra predstaviti odgovore Srbije na Upitnik Evropske komisije, Đelić je kazao da je najbitnije rešiti sve probleme na koje je ukazala ta institucija, a pre svega okončati saradnju sa Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

20 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

1 d

Podeli: