Utorak, 11.12.2012.

09:52

Sneg neće stati do jutra

U Srbiji je i danas veoma hladno. Sneg u većem delu zemlje, padaće i tokom cele noći. Na Pešterskoj visoravni zavejano 15 sela. Centar Niša bez grejanja.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, minimalna temperatura će biti od -15 do -5, a najviša dnevna od -7 do -1 stepen.

Očekuje se pojava vejavica, kao i stvaranje snežnih nanosa za 10 do 20 centimetara. Posle podne i uveče sneg će prestati da pada i doći će do razvedravanja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je u utorak popodne da je situacija u Srbiji stabilna, pošto je sneg je uklonjen s većine glavnih saobraćajnica.

Jak sneg u Srbiji pada u velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu i Kruševcu, dok je nešto slabiji na Crnom Vrhu, Zlatiboru, u Sjenici, Kuršumliji, Ćupriji, Nišu i Zaječaru.

Slab sneg pada u Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Banatskom Karlovcu, Loznici, Valjevu, Beogradu, Kragujevcu, u Požegi, na Kopaoniku, Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju.

Oko 15 sela na Pešterskoj visoravni je zavejano, pa škole u pojedinim mestima neće raditi dok se situacija ne poboljša, a prohodna su jedino dva magistralna puta ka Tutinu i Sjenici.

Koordinator opštine Tutin za poslove na čišćenju zavejanih puteva Samir Bakić kazao je juče za Regionalnu televiziju (RTV) da je najkritičnija situacija na Gornjoj Pešteri.

"Mehanizacija je na terenu i činimo sve da odblokiramo sela koja su zavejana. Prema našim procenama, na Gornjoj Pešteri je u snežnoj blokadi oko 15 sela. Veliki problem stvara jak vetar koji nanosi novi sneg. Kritična su sela Braćak, Ramuševo i Reževiće", rekao je on. Novi sneg koji od noćas pada na području jugozapadne Srbije otežao je snabdevanje strujom u planinskim selima, a u pojedinim mestima u prekidu je i lokalni saobraćaj.

Snežni talas koji je prethodnih dana paralisao severne i centralne delove Srbije u ovim krajevima nije bio tog intenziteta, ali se situacija menja iz sata u sat.

"Tokom noći i jutra otežano je snabdevanje strujom u planinskim selima. Jutros je u prekidu lokalni saobraćaj ka više seoskih centara u prijepoljskom i susednim opštinama", rekao je agenciji Beta Vehbija Muzurović iz Štaba za vanredne situacije u Prijepolju.

U Prijepolju je napadalo 15 centimetara novog snega. Na magistralnim i regionalnim putnim pravcima saobraćaj se odvija bez zastoja, ali uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Sneg i tokom noći

(Beta)
U Srbiji će i tokom noći padati sneg i doći će do daljeg povećanja snežnog pokrivača u većini mesta za 10 do 20 centimetara, najavili su meteorolozi.

U sredu se očekuje oblačno, hladno i vetrovito, ujutru i pre podne još ponegde sa slabim snegom, vetar umeren severozapadni, i najviša temperatura od minus šest do minus jedan stepen.

Prema prognozi Republickog hidrometeorološkog zavoda, u Banatu i na istoku Srbije sneg padati tokom većeg dela dana. Krajem dana i tokom noći postepeno razvedravanje, prvo u zapadnim predelima.

Vetar na istoku povremeno jak, uveče u slabljenju. Minimalna temperatura od -12 do -6, najviša dnevna od -6 do -1 stepen.

U Beogradu se očekuje oblačno, hladno i vetrovito, ujutru i pre podne još povremeno sa slabim snegom. Krajem dana i tokom noći delimično razvedravanje. Duvaće umeren severozapadni i zapadni vetar. Minimalna temperatura oko -7, najviša dnevna oko -3 stepena.

Meterolozi predviđaju da će tek u petak biti malo toplije, dok se tokom vikenda i u ponedeljak očekuje kiša. Zatim uglavnom suvo uz manji pad temperature.

Podsetimo, snežno nevreme odnelo je do sada četiri života u Srbiji.

Sneg je prekrio gotovo celu Crnu Goru, osim jadranske obale. Više puteva zatvoreno je za saobraćaj, kao i aerodrom u Podgorici.

Sneg je okovao i Hrvatsku, gde je otežan železnički saobraćaj, dok su putevi prohodni. U Makedoniji najviše poteškoća u planinskim predelima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: