Subota, 10.09.2005.

17:45

Kako zarađuju poslanici SCG

Odluka o povišicama za poslanike Skupštine Srbije i Crne Gore izaziva oštre reakcije u javnosti.

Izvor: B92

Default images

G17 plus će u ponedeljak predati zahtev za hitno sazivanje nove sednice Administrativnog odbora Skupštine SCG radi poništenja odluke o povećanju plata poslanicima, izjavila je portparolka te stranke Ivana Grbić i dodala kako G17 plus očekuje da će, pored te stranke koja je već glasala protiv povećanja plata poslanicima parlamenta državne zajednice, to učiniti i ostale stranke iz Srbije.

G17 plus saopštava da je povećanje plata neprimereno pošto su sednice parlamenta SCG veoma retke, a da su rezultati rada tog parlamenta više nego skromni, što potvrđuje i podatak da bi, iako je zasedanje zvanično počelo 1. septembra, prva sednica trebalo da bude održana tek krajem septembra. To, ipak, nije predstavljao problem članovima Administrativnog odbora da održe sednicu na kojoj su izglasali povećanje plata.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini SCG Toplica Đorđević kaže da Administrativni odbor treba da preispita odluku o povećanju plata poslanicima. On je dodao da je na sednici Odbora u ponedeljak trebalo da bude doneta odluka o povećanju plata zaposlenima u skupštinskim službama, pa je zbog toga poslanica DS-a Ljiljana Lučić glasala za tu odluku.

"Ona je glasala za usaglašavanje plata skupštinskom osoblju, ali je problem u tome što odluka o povećanju plata važi i za sve zaposlene u Skupštini SCG, pa i za poslanike. Odbor treba da zaseda ponovo i nađe način da odvoji povećanje plata poslanicima od povećanja plata osoblju", kaže on za Betu.

"Skandal"

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da problem nije u tome što su plate poslanika daleko veće nego prosečne, već u tome šta ti ljudi rade za novac koji dobijaju. "Cela državna zajednica je od početka loše postavljena kao prelazno rešenje, a i tako kako je zamišljena ne funkcioniše. Imate stalna ometanja i retke sednice, pa je tako Skupština postala neka vrsta servisa za odrađivanje dogovora Beograda i Podgorice. Tek u tom smislu i svetlu priča o platama poslanika postaje skandalozna, naročito kada proračunate platu u odnosu nabroja radnih dana", kaže on.

Posle "afere panciri", izjava iz Podgorice o potrebi nezavisnosti Crne Gore i odluke o retroaktivnom povećanju plata, u javnosti se, sve više, postavlja pitanje opravdanosti državne zajednice. Đorđe Vukadinović smtra da sve to zajedno ne doprinosi poverenju javnosti u državnu zajednicu. "Nekome to možda i odgovara jer želi da proizvede određen utisak i tako olakša odlazak Crne Gore ili sporazuman razlaz", kaže on.

165 evra na sat

Poslanička plata, bez dodataka, do 1. juna je bila 49.000 dinara, a s dodacima oko 70.000 dinara, mesečno. Posle povećanja, plata poslanika, bez dodataka, biće 57.000 dinara, odnosno oko 85.000 s dodacima.

Poslanici parlamenta SCG su za prvih osam meseci ove godine zaradili po 560.000 dinara. Za to vreme su održali četiri sednice i radili ukupno pet dana. To znači da je svaki od 126 poslanika za to vreme u proseku zarađivao 112.000 dinara dnevno, po sadašnjem kursu nešto više od 1.300 evra. Ako radni dan traje osam sati, poslanici su za sat rada dobijali po 14.000 dinara, odnosno oko 165 evra, 165 puta više od rada prosečnog radnika u Srbiji.

U poslaničke plate nisu uračunati troškovi prevoza i smeštaja u Beogradu, na koje imaju pravo poslanici iz unutrašnjosti i iz Crne Gore. Osim toga, poslanici Skupštine SCG primaju i dnevnice od 970 dinara za svaki radni dan. Za pet dana rada u 2005. poslanici Skupštine SCG su usvojili pet zakona, ne računajući dvadesetak zakona o ratifikaciji međunarodnih ugovora.

Danas je bilo nemoguće dobiti bilo kakvu izjavu od bilo kog poslanika parlamenta zajednice ili predstavnika njihovih stranaka, uključujući opoziciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: