Osuda istoričara zbog Holokausta

Centar "Simon Vizental" zatražio je suspenziju poljskog istoričara Kšištofa Jasijeviča, koji je napisao da su i Jevreji krivi za Holokaust.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2013.

23:32

Default images

Centar, koji prati kretanje nacističkih zločinaca, traži da Poljska akademija nauka (PAN) "suspenduje antisemitskog člana", profesora Jasijeviča, koji smatra da su, tokom Holokausta, "sami Jevreji učestvovali u ubistvima sopstvenog naroda", kako je napisao u poslednjem članku.

Podsećajući na masakr u selu Jedvabne iz 1941. godine, kada je stotine Jevreja živo spaljeno, Jasijevič pretpostavlja da su počinioci bili motivisani "strahom Jevreja".

"Te očajne ubice mora da su govorile sebi da čine strašne stvari, ali da će im unuci biti zahvalni", napisao je Jasijevič.

Centar "Simon Vizental" insistira na tome da istoričar bude osuđen na "intelektualno izgnanstvo" zbog ovog članka, koji je izazvao i oštre kritike u krugovima poljskih akademika.

Godine 1939. u Poljskoj je živelo oko 3,3 miliona Jevreja, od kojih 400.000 u Varšavi. Jevrejska zajednica zauzimala je 10 odsto poljske populacije i jednu trećinu stanovništva glavnog grada, ali ih danas ima samo nekoliko hiljada.

Gotovo 11.000 mladih Jevreja iz raznih zemalja sveta zajedno sa vršnjacima iz Poljske i 500 logoraša koji su preživeli Holokaust hodali su danas u Maršu živih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: