Koliko troše nezavisne institucije?

Nezavisne institucije u 2012. potrošile za službena putovanja 15,7 miliona dinara. Za marketing, reprezentacije, prijeme izdvojeno je oko 8,2 miliona dinara.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

22:41

Default images

U nezavisne institucije spadaju poverenik za informacije od javnog značaja, ombudsman, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Agencija za borbu protiv korupcije i Republička radiodifuzna agencija, piše Danas.

Kabinet poverenika za informacije od javnog značaja je za službena putovanja u prošloj godini potrošio 1,4 miliona dinara, što od odobrenih 3,3 miliona dinara čini oko 43 odsto realizacije. S druge strane, poverenik nije imao troškova na usluge neke marketinške agencije, ali ni troškova za promocije.

„Tokom 2012. bilo je promocija u smislu stručnih publikacija ili priručnika u vezi sa ostvarivanjem prava na pristup informacijama od javnog značaja, kao i ostvarivanje prava na zaštitu podataka o ličnosti. Sve ove publikacije nisu bile finansirane iz budžeta poverenika“, rečeno je Danasu u ovoj instituciji.

Kako dodaju, za usluge reprezentacije, koje su uglavnom bile povodom održavanja međunarodnih skupova, poseta stranih delegacija i slično, poverenik je tokom 2012. potrošio 341.860 dinara.

Za potrebe službenih putovanja zaštitnika građana, zamenika ombudsmana i državnih službenika zaposlenih u stručnoj službi u 2012. utrošeno je 5,3 miliona dinara.

„Ukupno za službena putovanja u zemlji potrošeno je 2,4 miliona dinara, i to za dnevnice 1,5 miliona, za prevoz 137.010 dinara i za smeštaj 802.443 dinara. Za službena putovanja u inostranstvu potrošeno je 2,9 miliona dinara. Za dnevnice je potrošeno 1,2 miliona dinara, za prevoz 976.965, a za smeštaj 651.444 dinara“, navodi Slobodan Macura iz kabineta zaštitnika građana.

Za potrebe promocije kancelarije zaštitnika građana i bližeg upoznavanja domaće i strane javnosti sa nadležnostima, pravima i obavezama ombudsmana i kontinuiranim promovisanjem ostvarivanja i zaštite ljudskih prava, kao i ostvarenim rezultatima u 2012. utrošili su 2,7 miliona dinara.

„Promotivni materijal u skladu sa usvojenim vizuelnim identitetom zaštitnika građana, gde spadaju fascikle, blokovi, promo-olovke, značke, kravate i ešarpe, rokovnici, promo-plakati, koštali su 1,2 miliona dinara. Publikacije na srpskom, engleskom, romskom i albanskom jeziku koštale su 774.859 dinara. Za organizovanje Dana ombudsmana u mestima Raškog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga, u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, okrugli stolovi i sastanci, sastanci sa predstavnicima državnih organa i organizacija, predstavnicima i žiteljima lokalnih samouprava, udruženja građana, diplomatskim predstavnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija potrošeno je 679.790 dinara“, dodaje Macura.

Agencija za borbu protiv korupcije je u 2012. na ime službenih putovanja u zemlji potrošila malo manje od 1,1 milion dinara, a za putovanja u inostranstvo bezmalo 2,2 miliona dinara.

„Za usluge informisanja (štampa, promocije, oglašavanje konkursa...) potrošeno je 1,4 miliona dinara, dok je za reprezentacije izdvojeno 306.000 dinara“, navodi Aleksandra Kostić, portparolka Agencije.

U kabinetu poverenice za zaštitu ravnopravnosti kažu za Danas da vode računa o trošenju državnog novca. Kao tvrdnju za to navode da su za celu prošlu godinu, za sva službena putovanja u zemlji i inostranstvu, izdvojili manje od pet odsto godišnjeg budžeta.

„Ukupni troškovi za službena putovanja u zemlji, koja podrazumevaju smeštaj, prevoz i dnevnice, za 2012. iznose 1,5 miliona dinara. Službena putovanja po Srbiji su pre svega bila u funkciji upoznavanja građana sa radom ove najmlađe nezavisne institucije i fenomenom diskriminacije, zbog čega su u brojnim gradovima organizovana predavanja i prezentacije. Takođe, zaposleni su učestvovali i na velikom broju javnih rasprava, stručnih skupova i seminara koje su organizovali organi javne vlasti i organizacije civilnog društva“, kaže Antigona Andonov, šefica kabineta poverenika za ravnopravnost.

Za putovanja u inostranstvo utrošeno je 2,7 miliona dinara. Kako objašnjava sagovornica Danasa, aktivnosti poverenika podrazumevaju različitu saradnju i povezivanje sa sličnim telima na regionalnom i međunarodnom nivou, a kao najvažnije mesto za razmenu iskustava i postizanje međunarodnih standarda u unapređivanju ravnopravnosti i borbi protiv diskriminacije izdvaja Evropsku mrežu tela za ravnopravnost, čiji je Srbija punopravni član.

Za aktivnosti u vezi sa promocijom, izdavaštvom i podizanjem vidljivosti poverenika za zaštitu ravnopravnosti, te medijske promocije, ova institucija je u 2012. potrošila 3,5 miliona dinara. Prijeme, koktele i slične vrste reprezentacija, kažu, nisu organizovali.

Finansijskim planom Republičke radiodifuzne agencije za 2012. bilo je planirano da se na ime službenih putovanja potroši 5,5 miliona dinara.

"Međutim, potrošeno je oko 1,5 miliona dinara ili 28 odsto od planiranih sredstava. Za službena putovanja u inostranstvo bila su planirana četiri miliona dinara, a potrošen je 1,1 milion dinara. Od milion i po dinara, koliko je planirano za službena putovanja u zemlji, utrošeno je 475.089 dinara", kaže Dragan Lukić, izvršni direktor RRA. Prema njegovim rečima, tokom prošle godine nije bilo izdataka za marketing, promocije ili prijeme.

Agencija za borbu protiv korupcije je tokom prošle godine iz donacija potrošila na službena putovanja u zemlji 427.000 dinara, za usluge informisanja 454.000, a za reprezentacije milion dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: