File: Održati zamah proširenja EU

Štefan File kaže da je od ključne važnosti da se održi "zamah" politike prijema novih članica u EU, kao i da EK podržava istragu o trgovini organima na KiM.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

18:30

Default images

U govoru u Parlamentarnoj skupštini SE, komesar EU je naglasio da je bitno da se održi "ubedljivost procesa proširenja EU".

Zato je u središte pregovora kandidata za članstvo u EU stavljeno najpre da se obezbede reforme i usaglašavanje sa standardima EU na polju vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa i poštovanja temeljnih sloboda, smatra on.

File je predočio da je takođe suštinski značajno da se "bilateralni sporovi ne uvoze u Evropsku uniju" i da "bilateralne mine ne eksplodiraju usred pregovaračkog postupka za članstvo, što bi ceo proces zaustavilo ili izbacilo iz koloseka". On je ukazao na to da je važno da se "izvuku pouke iz prošlosti" i rekao da je Savet Evrope ključni partner Evropskoj komisiji u nastojanjima da se politička demokratija umreži u zemljama koje teže članstvu u EU.

"Evropska komisija u potpunosti podržava istragu pod okriljem Euleksa za utvrđivanje navoda o zločinima za vreme i posle sukoba na Kosovu, što je navedeno u izveštaju Dika Martija i što je usvojila Parlamentarna Skupština Saveta Evrope", napomenuo je evropski komesar za proširenje.

File je istakao da je u prošloj godini ostvaren znatan napredak u zemljama koje su na putu ka EU. Ukazao je na to da Hrvatska ide ka članstvu u Uniji, da je Srbija postala kandidat za članstvo, dok je Crna Gora počela pregovore o prijemu.

On je istakao da će u proleće Evropski savet, na osnovu procene Evropske komisije, oceniti da li će Srbija i Makedonija dobiti datum za početak pregovora.

File je dodao da će se tada videti i da li Kosovo tokom ove godine može početi razgovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji iI pridruživanju s EU.

Evropski komesar je naglasio da neprimenjivanje odluke jedne komisije Saveta Evrope - da se u ustav Bosne i Hercegovine unesu odredbe o pravu svih građana da biraju i budu birani u institucije vlasti, koči celokupni proces približavanja te zemlje EU.

File je rekao da je stavljanje vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, kao i poštovanja temeljnih sloboda presudno za jačanje demokratskih ustanova i poboljšanje života ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: