Maribor: Bakljama na zgradu opštine

Novi talas protesta zahvatio Sloveniju. U Mariboru došlo do sukoba demonstranata i policije, tokom kojeg je devastirana opštinska zgrada. Više od 30 uhapšenih.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 03.12.2012.

18:28

Default images

Uprkos pozivima na mirne proteste, huligani su ponovo ušli u sukob sa policijom, zbog čega je uhapšeno više od 30 osoba, a bilo je i povređenih.

Pored Maribora, demonstriralo se i u Ptuju, Ljubljani, Celju, Ravnah na Korošlkem i u Trbovlju.

U Mariboru se odvijao "Treći mariborski ustanak" kako su ga nazvali organizatori, na kom su demonstranti ponovo tražili ostavku gradonačelnika, koji još uvek odbija da ode sa te funkcije.
Foto: Beta, AP
Uprkos pozivima da se mirno demonstrira, u Mariboru su ponovo na policajce i opštinsku zgradu letele baklje, kamenje i flaše, a na policijski helikopter su maskirani huligani čak ispalili i par raketa.

Policija je ponovo morala da koristi suzavac, uhapšeno je 20 osoba, devetoro je povređenih, od toga četiri policajca. Opštinska zgrada je skoro sasvim devastirana, a manja grupa demonstranata je napadala policiju.

Takođe, poslato je i policijsko pojačanje da pomogne rasturanje ovih demonstracija zbog masovnog kršenja javnog reda i mira, objavila je policija na Tviteru. U pripravnosti je bio vodeni top, prenela je slovenačka novinska agencija STA.
Foto: Tanjug
U Ljubljani je bilo mirnije, iako su održavana dva protestna skupa - jedan pred parlamentom gde je zahtevan ostavka premijera Janeza Janše, i drugi ispred zgrade ljubljanske opštine, gde su demonstranti tražili ostavku gradonačelnika Zorana Jankovića.

Policija je u slovenačkoj prestonici intervenisala protiv nekoliko učesnika koji su se spremali da gađaju granitnim kockama iščupanim iz ulica i zatim pobegli. Do kraja protesta u Ljubljani uhapšeno je pet osoba, maloletnika, kod kojih je policija našla palice, petarde i noževe.

Demonstranti u Ljubljani počeli su da se okupljaju već oko 16 sati, a prema pisanju lokalnih medija okupilo ih se oko 10.000. Oni su nosili transparente "Bez diskriminacije, ostavke svih", "Vlada ljudi, a ne stranaka" i druge, pozivajući svoje sugrađane da izađu na ulice i pridruže im se. Takođe, pozvali su i vojsku i policiju da im se pridruže.
Foto: Tanjug
U Celju su protesti mahom tekli mirno, ali zbog incidenata do kojih je ipak došlo je uhapšeno 15 osoba.

U tom gradu se okupilo oko 2.500 demonstranata, koji su uzvikivali: "Dole vlada", "Vratite nam pokradeno", "Lopovi, lopovi" i "Počistimo Sloveniju". , koji još uvek protestuju protiv svih slovenačkih političara i svih političkih opcija, nazivajući ih lopovima i tražeći da im se vrati pravna država i pokradena imovina.

U ostalim manjim gradovima nije bilo sukoba policije i demonstranata

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: