Raspušten kuvajtski parlament

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah raspustio je parlament i otvorio put za održavanje izbora, objavili su državni mediji.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

21:56

Default images

Raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora bio je jedan od glavnih zahteva kuvajtske islamističke opozicije.

Ustavni sud u junu je poništio izbore održane u februaru, na kojima je opozicija postigla veliki uspeh, i raspustio novi parlament.

Današnje raspuštanje kuvajtskog parlamenta je peto po redu od 2006. godine, preneo je Bi-Bi-Si, navodeći da već nekoliko meseci parlament nije zasedao, zbog bojkota opozicije.

Kuvajtski parlament ima najviše vlasti od svih biranih tela u Persijskom zalivu, a opozicioni poslanici otvoreno kritikuju vladajuću porodicu el-Sabaha koja, s druge strane, ima punu kontrolu nad ključnim vladinim i izvršnim instancama.

Poslednje raspuštanje parlamenta usledilo je uprkos nedavnoj odluci suda, koja sprečava vladu da menja izborna ograničenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: