Pravopis nebitan na maloj maturi

Učenicima osmog razreda koji će za nekoliko dana polagati završni ispit biće priznati kao tačni i oni odgovori koji su pravopisno neispravni.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 13.06.2012.

10:10

Default images

Zbog takve odluke danas je negodovao Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga.

Odgovor će biti tačan i ako učenik na testu, na primer, pogrešno upotrebi veliko ili malo slovo ili prekrši druga osnovna pravopisna pravila, što je, kako je za Tanjug rekao član Aktiva Vlada Dimitrijević, nedopustivo.

To uputstvo Ministarstva prosvete preneto je, prema Dimitrijevićevim rečima, tokom obuke za pregledače testova, koja je u Čačku održana krajem prošle nedelje.

"Kao profesori srpskog jezika i književnosti, zaduženi za opismenjavanje učenika, oštro se protivimo neracionalnoj odluci kojom se poništava sav naš trud da motivišemo učenike da se pravilno pismeno i usmeno izražavaju", rekao je Dimitrijević.

Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete i nauke ovim rečima je objasnio odluku o tolerisanju grešaka: "Evo pođite od toga, pitate čoveka koji ne zna da piše, kada je bio boj na Kosovu. On će reći 1389. On to zna, a sad ga naterajte da napiše i on to neće znati da napiše, razumete. To su dva standarda koja se različito mere i to neće biti pomešano u jednom pitanju, ta dva standarda, to su odvojene stvari.”

Takođe, đacima se neće računati u grešku ako mešaju latinično i ćirilično pismo.

Iako su testovi, osim za pripadnike nacionalnih manjina, štampani ćirilicom, učenicima će biti dozvoljeno da popunjavaju test latinicom, kaže Dimitrijević.

Početni standard na osnovnom nivou je elementarna pismenost, odnosno zahtev da se poznaju oba pisma, ćirilica i latinica. Učenik koji nedovoljno poznaje ćirilicu da bi tim pismom mogao rešiti test pokazuje da nije ispunio prvi i osnovni standard, rekao je on.

Ministarstvo prosvete i nauke, kako smatra Aktiv, time grubo zanemaruje obrazovne standarde za kraj obaveznog obrazovanja, koji predviđaju na svim nivoima primenu pravopisne norme, počev od jednostavnih primera u koje se mora ubrojati bar pisanje vlastitih imena velikim slovom, ako ništa drugo.

"Želimo da sačuvamo profesionalizam koji nam nalaže da realizujemo ciljeve vaspitanja i obrazovanja, među kojima je na prvom mestu kulturna baština: pismo, jezik i pravopis", rekao je Dimitrijević.

Hoćemo li pisati Wuk Stefanowić Karadžić?

Udruženje Roditelj se oglasilo povodom uputstva Ministarstva prosvete, navodeći da je "veoma iznenađeno preporukom da se pri izvođenju male mature na testu iz srpskog jezika tolerišu pravopisne greške".

Ovo udruženje navodi da je cilj nastave srpskog jezika da opismeni učenike i opremi ih svim znanjima potrebnim za dalje školovanje i život.

"Naš cilj nije da nam deca lako i bezbolno polože malu maturu tako što će im se gledati kroz prste. Naš cilj je da deca polože malu maturu tako što će u školama savladati sve ono što je neophodno. Ministarstvo prosvete ovim činom nastavlja urušavanje svih kriterijuma i vrednosti u našem obrazovnom sistemu. Na kraju nas ne bi čudilo da za koju godinu u normalnoj upotrebi u našem jeziku budu i termini poput:„vladika danilo, Petar Petrovich Njegosh, Wuk Stefanowić Karadžić, baš je swatko i slične neknjiževne konstrukcije koje će ove godine biti tolerisane", navodi se u saopštenju udruženja Roditelj.

Udruženje Roditelj apeluje na sve odgovorne u Ministarstvu prosvete da prekinu srozavanje vrednosti u srpskom obrazovnom sistemu.

"Uspeh se ne meri kroz našminkane izveštaje i pozitivne cifre, već kroz realna postignuća. Mi želimo da naša deca budu uspešna, obrazovana i osposobljena za život. Ključnu ulogu u tome, uz roditelje, trebalo bi da ima obrazovni sistem i nadamo se da će u praksi tako uskoro i biti", dodaje se u saopštenju.

Autori pitanja na vrućoj liniji

U ovogodišnje polaganje male mature uvedeno je još novina, kao na primer to da će se rezultati testova male mature, koje će osnovci polagati 18. i 19 juna, biti objavljeni na oglasnim tablama u školama, a ne kao do sada na ulaznim vratima.

U pravilniku piše i da pregledači, ukoliko su u nedoumici u tumačenju uputstva za pregledanje testa, moraju da pozovu autore pitanja, čije brojeve telefona imaju. Ukoliko to dovede do izmene u uputstvu, pregledači su u obavezi da ponovo pregledaju sve testove po novom uputstvu.

Na današnjoj koferenciji za štampu, novinari su pitali ministra prosvete Žarka Obradovića da li to znači da će, ako neki pregledači imaju nedoumicu iz nekoliko hiljada škola, oni svi zvati jednog autora tog pitanja, što bi značilo da će on sedeti kao na vrućoj liniji, a Obradović je odgovorio:

“Pa čekajte, pitate a sve znate, je l' slušate odgovore? E ako vam nije jasno, to je druga stvar. Ovde je to vrlo precizno. Recite to, meni nije jasno da vam se objasni. Evo čuli ste detaljno uputstvo. Pošlo se od toga kad bi bilo, šta će biti i slično."

Ministar i njegovi pomoćnici na kraju su se saglasili da se konkretan odgovor ne može dati dok ne vide sama pitanja, kao i ključ po kome će se pregledati testovi. Konačni rezultati prijemnih ispita biće poznati do 15. juna, a završnih ispita 25. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

242 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: