Hapšenja zbog ratnog zločina

Petorica Albanaca, koji su uhapšeni na jugu Srbije zbog sumnje da su 2001. izvršili ratni zločin nad Srbima, privedeni su u zgradu MUP-a u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

18:18

Default images

Oni su oko 14.45 sati dovezeni, uz policijsku pratnju do ulaska u zgradu, a potom su ih pripadnici Žandarmerije uveli u objekat u kome će se nastaviti zakonska obrada uhapšenih.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je policija na jugu Srbije uhapsila osam osoba, od kojih je pet osumnjičeno za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila uhapšeni su Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi.

Takođe, dve osobe su uhapšene jer su pružale otpor tokom pretresa. Jedna od njih je Izet Ćazimi, rođeni brat Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao Komandant Leši. Ridvan Ćazmi je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, a poginuo je u sukobima 2001. godine.

Osma osoba je uhapšena jer je posedovala oružje, precizirao je Dačić i dodao da se akcija nastavlja. Akcija Žandarmerije izvedena je po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, jutros između šest i devet sati. Hapšenje je izvedeno u Bujanovcu i selima Veliki Trnovac i Breznica, a tom prilikom napadnut je jedan pripadnik Žandarmerije.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da su petorica Albanaca uhapšena zbog sumnje da su izvršili ratni zločin tokom oružanih sukoba na jugu Srbije 2001. godine.

"Akcija je još u toku i pošto je reč o pretkrivičnom postupku i tužilačkoj istrazi, druge detalje ovog slučaja za sada ne mogu da saopštim", kazao je on.

Kako RTS saznaje, reč je o zločinu koji se dogodio 2001. godine. Sumnja se da su pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca tada oteli dva momka, a posle nekoliko dana njihovi leševi su pronađeni u blizini logora kod mesta Breznica. Jedan momak tada je imao 18, a drugi 19 godina.

Dvojica glavnih osumnjičenih u toj grupi, prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine, nisu dostupni pravosudnim organima Srbije i kriju se na području Kosova i Metohije, ali njihova imena su poznata.

Sumnja se da je ova grupa povezana sa "Gnjilanskom grupom" OVK koja je činila zločine na području Kosova i Metohije 1999. godine.

Među uhapšenima i radnik OEBS-a

Jedan od uhapšenih je, prema rečima ministra Dačića, zaposlen kao prevodilac u kancelariji OEBS-a u Bujanovcu.

Misija OEBS-a u Beogradu saopštila je da je u policijskoj akciji na jugu Srbije zajedno s još sedam Albanaca uhapšen čovek zaposlen u kancelariji misije u Bujanovcu i da će ta organizacija sarađivati u istrazi.

"Misija će podržati srpske vlasti u istrazi uz puno poštovanje načela pretpostavke nevinosti. Ovu stvar ćemo ozbiljno shvatiti i posvećeni smo bliskoj saradnji sa srpskim vlastima po ovom pitanju", navodi se u saopštenju šefa Misije OEBS-a Dimitriosa Kipreusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: