I Hrvatska na jubileju nesvrstanih

Hrvatska planira da učestvuje na obeležavanju 50. godišnjice Pokreta nesvrstanih u septembru u Beogradu, kažu u Zagrebu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

15:49

Default images

Portparol hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova Mario Dragun potvrdio je agenciji Beta da je Hrvatska zainteresovana za samit u Beogradu.

"Činjenica da je Republika Hrvatska zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ne sprečava razvoj odnosa sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih, u kojem Hrvatska ima status posmatrača", istakao je Dragun.

On je naveo da je u toku donošenje odluke o tome na kom će se nivou učestvovati na skupu.

Prema njegovim rečima, učestvovanjem na različitim međunarodnim i regionalnim skupovima, pa tako i na sastancima Pokreta nesvrstanih, može se dodatno doprineti boljem međusobnom razumevanju između država, kao i jačanju političke, privredne i multilateralne saradnje po brojnim pitanjima od globalne važnosti.

Dragun je za agenciju Beta ocenio da je takav pristup komplementaran s budućim hrvatskim članstvom u EU i učestvovanjem u sukreiranju i sprovođenju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

On je precizirao da Hrvatska ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih, odnosno da ne učestvuje u radu radnih tela, već prati tok rada plenuma ministarskih konferencija i sastanaka na vrhu.

Učestvovanje na sastancima, kako je dodao, Hrvatskoj omogućava "održavanje brojnih bilateralnih razgovora i kontakata, uspostavljanje čvršćih diplomatskih odnosa i doprinosi promovisanju hrvatskih interesa u međunarodnim organizacijama".

Pedeseta godišnjica Pokreta nesvrstanih biće obeležena 5. i 6. septembra u Beogradu, a očekuje se učešće predstavnika svih država bivše Jugoslavije čiji je nekadašnji predsednik Josip Broz Tito bio jedan od osnivača Pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: