Poverenica: Rasizam nije suzbijen

Rasizam u Srbiji još nije suzbijen, ocenjuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

18:25

Default images

Ona je izjavila da je položaj Roma u Srbiji još težak, te da brojni incidenti u poslednjih nekoliko meseci ukazuju da rasizam u našoj zemlji još nije suzbijen.

Petrušićeva je istakla da napad na grupu mladića u Romskom centru u Čačku, ali i kamenovanje romske kuće u Banatskom Karađorđevu, ukazuju da je poslednji trenutak da se celo društvo ozbiljno zabrine i započne beskompromisnu borbu protiv rasizma.

"Posebno treba da nas brine činjenica da su izvršioci i inspiratori rasističkih napada sve više mladi ljudi školskog uzrasta", rekla je Petrušićeva i dodala da se borba protiv rasizma mora voditi i u školama gde mlade treba vaspitavati u duhu mira, tolerancije i uvažavanja različitosti.

Ona je istakla da nadležni organi moraju odlučno da reaguju na svako nasilje, netrpeljvost, mržnju, kako bi se stalo na put rasnoj diskriminaciji.

"Država mora da učini sve da se pronađu izvršioci nasilja kome je bila izložena romska porodica" u Banatskom Karađorđevu, rekla je Petrušićeva i dodala da sami građani koji žive u selu treba da osude zločin.

Kako su pojedini mediji objavili, prošle nedelje nepoznate osobe kamenovale su kuću u Banatskom Karađorđevu koju je iznajmila šestočlana romska porodica.

Petrušićeva je navela da su Romi najčešće žrtve diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti, a da je diskriminacija najizraženija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva i stanovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: