Hrvatska pozdravila hapšenje

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor pozdravili su hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

16:49

Default images

Vučurević je u Hrvatskoj optužen za bombardovanje Dubrovnika početkom 1990-ih godina.

Kosorova je novinarima u Dubrovniku rekla da će sutra održati "kraći sastanak" s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem na temu zahteva za izručenje Vučurevića Hrvatskoj, dodavši da resorno ministarstvo radi i na tom slučaju.

"Prošlo je mnogo godina, trebalo se dogoditi i pre (hapšenje), ali i ovoga puta se pokazuje da je pravda ponekad spora, ali dostižna", rekla je premijerka Kosor, ocenivši da je to dobra vest za Hrvatsku, posebno za Dubrovčane.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da bi bilo pravedno da se ratnom gradonačelniku Trebinja sudi u Dubrovniku.

"Uveren sam da će imati pravedno suđenje bez obzira na predmet optužbe", rekao je Josipović novinarima u Dubrovniku, istakavši da politika pomirenja uključuje i odgovornost za ratne zločine.

Božidar Vučurević uhapšen je juče u Srbiji po međunarodnoj poternici Hrvatske, koja ga traži zbog bombardovanja područja Dubrovnika početkom 1990-ih godina.

"Veterani će reagovati dostojanstveno"

Premijerka je danas u Dubrovniku, gde je učestvovala na međunarodnoj konferenciji "Braun forum", komentarisala i najavljene proteste nekih udruženja veterana na dan i nakon najavljenog izricanja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču 15. aprila pred Haškim tribunalom.

Ona je rekla da je uverena da će veterani tu nepravosnažnu presudu dočekati "dostojanstveno", dodavši da većina razume ono šta je vlada do sada vlada učinila u pogledu saradnje s Haškim sudom, prenose hrvatski mediji.

Na pitanje šta očekuje od skorašnje posete predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, Kosorova je odgovorila da će se razgovarati o svemu što je do sada učinjeno, posebno u poglavlju aravosuđa i osnovnih prava, ali i o onom što tek treba učiniti da bi pristupni pregovori bili završeni do kraja juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: