Dačić: Srbija lider u regionu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Briselu da je Srbija lider u regionu kada je u pitanju sprovođenje standarda u domenu unutrašnjih poslova.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2010.

17:09

Default images

"Srbija nema razloga da ima bilo kakav kompleks niže vrednosti. Mi smo čak u nekim stvarima ispred nekih zemalja Evropske unije“, rekao je Dačić.

"Primenjujemo sve zakone koje smo usvojili i mislim da je Srbija lider u regionu kada je reč o standardima u unutrašnjim poslovima", rekao je Dačić.

Ministar je objasnio da forum EU - zapadni Balkan o pravosuđu i unutrašnjim poslovima predstavlja redovni godišnji sastanak EU i zemalja zapadnog Balkana i da je na današnjem dnevnom redu čitav niz pitanja, od saradnje sa specijalizovanim agencijama EU kao što su Europol ili Fronteks, preko vizne liberalizacije, ilegalne imigracije, trgovine oružjem ili ljudima, do finansijskog kriminala.

"Mene raduje da je u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije bilo dosta lepih reči o borbi protiv organizovanog kriminala i onoga što smo uradili na tom planu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, država je dobro pripremljena i za pitanja koja će na ovu temu doneti upitnik EU, koji evropski komesar Sstefan File treba sutra da uruči srpskim vlastima.

"Mislim da smo dosta uradili i već smo se pripremili (za upitnik). Ne čekamo da nas iznenade neka pitanja koja će doneti upitnik. Ne radimo to zbog EU, nego zbog sebe samih i povećanja kapaciteta u oblasti unutrašnjih poslova", kazao je on.

Govoreći o lažnim azilantima i suzbijanju ove pojave, Dačić je rekao da je tu "bitna saradnja između EU i balkanskih zemalja".

"Što se nas tiče, mi smo preduzeli čitav niz konkretnih mera da se smanji broj lažnih azilanata, kojih je najviše u Švedskoj, ali ih ima i u Nemačkoj i Belgiji. To podrazumeva i jasan stav tih država da neće davati azil, osim ako za to ima potrebe. Te države su i same rekle da je Srbija demokratska zemlja i da najveći broj azilanata neće dobiti azil", rekao je ministar.

"Mi smo spremni za readmisiju, da se oni vrlo brzo vrate u Srbiju. Poboljšaćemo kontrolu svojih granica, ali je potrebno da i zemlje EU pojačaju svoju kontrolu. Onda će i broj onih koji sebe zovu azilantima, a mi mislimo da su lažni azilanti, biti smanjen. Najveći broj njih jesu Romi i Albanci sa juga Srbije", naveo je Dačić.

Govoreći o regionalnoj saradnji ministarstava unutrašnjih poslova, Dačić je rekao da bi voleo da ovako dobru saradnju uspostave i ostali resori u vladama država regiona.

"Mislim da su policija i MUP odigrali pionirsku ulogu u regionalnom povezivanju. Mi imamo često sastanke. Tokom godine desetak puta i to ne samo bilateralno. Zaista imamo korektnu saradnju koja rezultira zajedničkim akcijama", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: