Uragan zahvatio Haiti

Uragan "Tomas" poplavio je priobalni grad Leogan na Haitiju, već uništenom u zemljotresu početkom godine, a najmanje tri osobe su izgubile život.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

22:08

Default images

Centar uragana je na oko 230 kilometara severozapadno od glavnog grada Haitija, prenela je agencija AP.

Uragan, sa vetrovima brzine do 140 kilometara na sat, zahvatio je Leogan, grad koji se nalazi zapadno od prestonice Port-o-Prensa, blizu epicentra zemljotresa koji je 12. januara pogodio Haiti, kada je uništeno 90 odsto građevina u tom gradu.

Stanovnici Leogana morali su da napuste skloništa, u kojima žive pošto su im u zemljotresu srušene kuće, i da pređu u viša područja.

Tri osobe su poginule pokušavajući da pređu preko nabujalih reka, saoštili su zvaničnici sluzbe za civilnu zaštitu.

Humanitarni radnici strahuju da će oluja doprineti širenju kolere, koja je do sada odnela više od 440 života, a više od 6.700 zaraženih je hospitalizovano.

Služba za civilnu zaštitu pozvala je ljude koji žive u kampovima za 1,3 miliona ljudi, koji su ostali bez doma posle zemljotresa, da idu kod prijatelja ili rodbine.

Mnogi u glavnom gradu odbili su da napuste skloništa, strahujući da će im imovina koju su sačuvali biti ukradena ili da im neće biti dozvoljeno da se vrate kada oluja prođe.

Metereolozi su upozorili da će oluja izazvati "velike i rušilačke talase" i podići nivo vode do skoro jedan metar iznad normalnog nivoa.

Očekuju se padavine količine 12 do 25 centimetara na Haitiju i susednoj Dominikanskoj Republici.

Oluja se kreće u pravcu severa-severozapada, brzinom 19 kilometara na sat, a vetrovi se protežu do 220 kilometara od centra uragana, saopštio je američki Nacionalni centar za uragan u Majamiju.

Upozorenja na uragan izdata su za jugoistočne Bahame i ostrva Turks i Kajkos, koji su na putu oluje između Haitija i Kube.

Oluja je prošla preko istočnog dela Jamajke, gde su škole i zatvorene, a javni saobraćaj obustaljen.

U američkoj bazi u zalivu Gvantanamo, 120 kilometara severozapadno od centra uragana, vojska je odložila letove i zatvorila luku.

Iz jednog grada na Kubi evakuisano je 800 ljudi, a poplavljeni su i niži delovi prestonice Havane.

U Dominikanskoj Republici u poplavama je oštećeno najmanje 1.700 kuća i evakuisano više od 8.000 ljudi, izjavio je direktor operacija za vanredne situacije Huan Manuel Mendes.

Uragan "Tomas" je u subotu zahvatio državu Sveta Lucija u Karipskom moru, gde je poginulo najmanje 14 ljudi.

Premijer Stefenson King izjavio je da će biti potrebno oko 500 miliona dolara za saniranje štete u toj ostrvskoj državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: