Varadi: MSP o Kosovu do 27. jula

Stav Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova poznat između 22. i 27. jula, izjavio nekadašnji šef pravnog tima Srbije Tibor Varadi.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Utorak, 13.07.2010.

23:28

Default images

Varadi je za Večernje novosti rekao da će, prema poslednjim pretpostavkama, u tom periodu biti poznat stav Međunarodnog suda pravde.

"Ako bi zaključak bio da je nezavisnost suprotna međunarodnom pravu, to bi podstaklo debatu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija", kazao je Varadi, profesor međunarodnog prava.

Varadi navodi da, iako je Generalna skupština UN zvanično zatražila mišljenje Suda pravde, ona nema obavezu da zakaže debatu kada Sud saopšti savet. To bi, napominje Varadi, morala da inicira neka od država.

Varadi kaže da je pitanje postavljeno Međunarodnom sudu prilično konkretno, pa je teško zamisliti da odgovor ne bude takav.

I pored toga što očekuje jasan savet Suda, Varadi vrlo verovatnim smatra da neke sudije o kosovskom pitanju daju izdvojena mišljenja.

Ipak, on navodi da se savet donosi većinom sudskih glasova i tako sročeno mišljenje biće i zvanično; neobavezujuće, ali s političkom težinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: