Uhapšeni aktivisti "Grinpisa"

Policija je uhapsila 20 demonstranata koji su se popeli na krov zgrade britanskog parlamenta, zahtevajući promene politike u oblasti klimatskih promena.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2009.

10:49

Default images

Kako je saopšteno demonstranti su uhapšeni zbog narušavanja bezbednosti parlamenta. "Grinpis" je objavio da je 55 njegovih aktivista učestvovalo u protestima . Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: "Promenite politiku - spasite klimu".

Sa transparentima u rukama uporni aktivisti za zaštitu životne sredine popeli su se na krov Vestminsterske palate, sedišta britanskog parlamenta.

Aktivisti traže da poslanici konačno pređu sa reči na dela i preduzmu nešto po pitanju globalnog zagrevanja. Natpis "Promenite politiku - spasite klimu" privukao je poglede slučajnih prolaznika.

"Ostalo je još tako malo vremena do ključnog samita o klimi u Kopenhagenu, a pregovori su u zapećku, jer se bogate zemlje, među kojima i Britanija, nisu potrudile da pokažu da su ozbiljne po pitanju neophodnih promena. Potrebno je da se naša politika, o tom pitanju, promeni. Političari moraju da misle i o budućim generacijama, a ne samo o narednim izborima" kaže portparol Grinpisa Robin Oukli.

Policija je ipak osujetila namere aktivista, koji su nakon dugih pregovora sišli sa zidina britanskog parlamenta. Prema prvobitnom planu, aktivisti su nameravali da na terasi državne zgrade sačekaju britanske poslanike prvog dana na poslu posle letnje pauze.

Velika Britanija će, kao i 189 drugih zemalja sveta, u decembru prisustvovati samitu u Kopenhagenu na kome bi trebalo da bude sačinjen novi sporazum o sprečavanju klimatskih promena, koji 2012. godine treba da zameni Protokol iz Kjotoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: