"Kosovo opterećuje odnose s SAD"

Kosovo kao tema opterećuje ukupne odnose Srbije i SAD, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

01:19

Default images

Pošto je u Vašingtonu razgovarao sa predstavnicima američke administracije o Kosovu i o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, Ljajić je agenciji Beta rekao da je bilo značajnih razlika u stavovima o Kosovu.

"Moj utisak je da je Kosovo apsolutno ima prioritet za Stejt dipartment i administraciju i to je tema oko koje imamo više razmimoilaženja nego oko saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Ljajić.

O svim drugim pitanjima, dodao je on, postignuta je saglasnost i spremnost za unapređenje odnosa, a američki sagovornici posebno su bili zainteresovani za pitanje transporta robe sa Kosova u Srbiju.

Zvaničnicima SAD Ljajić je preneo da je Srbija zainteresovana za nesmetan promet roba između Srbije i Kosova, ali da je neprihvatljivo da te robe idu sa oznakom Kosova Republike, države koju Srbija ne priznaje.

"Rekao sam da je za Srbiju neprihvatljivo da te robe idu sa etiketom 'Kosovo Republika' jer je i sporazum CEFTA potpisan sa subjektom UNMIK-Kosovo, a ne sa Republikom Kosovo", dodao je Ljajić.

Ljajić je razgovarao sa direktorkom za jugoistočnu Evropu Saveta za Nacionalnu bezbednost Ketrin Helgerson i pomoćnikom državnog sekretara u Stejt dipartmenta Stjuartom Džonsom.

On je američkim zvaničnicima ukazao da se Sporazum u šest tačaka koji je potpisan u Ujedinjenim nacijama, uopšte ne primenjuje na Kosovu, posebno u oblasti pravosuđa, policije i carine.

On je rekao da su američki sagovornici bili ohrabreni onim što Srbija čini da bi okončala saradnju sa Hagom i uvereni u potpuno postojanje političke volje da se Ratko Mladić locira i izruči Tribunalu.

Ljajić koji je i predsednik Sandžačke demokratske partije, će u Vašingtonu, zajedno sa liderom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem, funkcionerom G17 plus Vlajkom Senićem i šefom ekonomskog tima Demokratske stranke Srbije Nenadom Popovićem, prisustvovati tradicionalnom molitvenom doručku.

Molitveni doručak održava se 57 godina, svakog prvog četvrtka u februaru, kada se na zajedničkoj molitvi u glavnom gradu SAD okupe predsednik SAD, članovi Kongresa, istaknuti političari i oficiri, kao i gosti iz sveta.

Ljajić: Priznanje SAD za saradnju sa Hagom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da američka administracija više ne sumnja u namere Srbije da što pre završi saradnju sa Tribunalom.

"Čini mi se da smo po prvi put ne samo dobili priznanje za ono što je učinjeno, već i apsolutnu podršku", rekao je Ljajić u telefonskoj izjavi agenciji Beta iz Vašingtona, gde je razgovarao s američkim ambasadorom za ratne zločine Klintom Vilijamsonom.

Prema njegovim rečima, po prvi put jasno je iskazano da Srbija ne pokazuje samo političku volju već i da je spremna da obaveze prema Tribunalu izvrši.

Ljajić je naveo da je sa američkim ambasadorom razgovarao i o trgovini ljudskim organima i zločinima koji su počinjeni nad Srbima i nealbancima na Kosovu. Ambasador Vilijamson radio je do 2002. godine u odeljenju UNMIK-a na Kosovu za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: