Sreda, 19.11.2008.

16:19

Koliko se štedi na reprezentaciji

Odluku gradonačelnika Novog Sada o smanjivanju reprezentativnih troškova Grada pojedini sugrađani pozdravljaju, ali sumnjaju da će doneti velike uštede.

Izvor: B92

Default images

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić zabranio je gradskim funkcionerima da za doček Nove godine koriste bilo koji oblik reprezentacije. Bivša gradonačelnica Maja Gojković smatra da ta mera neće mnogo doprineti uštedi u budžetu.

Pavličićeva odluka se odnosi na njegov kabinet, Skupštinu grada, sva javna i javna komunalna preduzeća i organizacije i ustanove kojima je osnivač Grad.

Gradska vlast očekuje da će tom akcijom obezbediti dodatni novac za razvojne projekate od značaja za razvoj Novog Sada i poboljšanje uslova života Novosađana.

Sami Novosađani su podeljeni oko gradonačelnikove odluke.

Pavličić je odluku da gradskim funkcionerima zabrani reprezentaciju doneo radi postizanja uštede unutar budžeta Grada, a istom odlukom je propisano i da se troškovi tekuće reprezentacije svedu, kako se navodi, na najmanju moguću meru.

Bivša gradonačelnica, međutim, ne misli da se tim potezima može ostvariti značajnija ušteda u budžetu.

“Ovo nije neka ušteda, jer političari odavno nisu slavili Novu godinu zajedno. Pravi način bi bilo smanjenje gradske administracije i zaustavljanje talasa zapošljavanja”, smatra Maja Gojković. Od člana Gradskog veća zaduženog za finansije Živka Makarića B92 danas nije mogao da sazna koliko se u proseku izdvaja za plate direktora, njihovih pomoćnika i savetnika u javnim preduzećima, tako da se ne zna postoji li mogućnost da se i na njihovim platama dodatno uštedi.

Takođe, nepoznato je koliko će para Grad uštedeti Pavličićevom merom.

Igor Pavličić kaže za B92 da je to samo jedna od mera, kojom će se uštedeti oko 200 miliona dinara.

Pavličić navodi da prostora za štednju ima i u gradskoj upravi.

"Budžet Grada je tako koncipiran da na gradsku administraciju odlazi 6,56 odsto od budžeta. Znači, gotovo 97 odsto budžeta odlazi na naša gradska javna preduzeća, i to je mesto gde mogu najveće uštede da se ostvare", rekao je Pavličić.

"Imali smo jedan podatak od pre neki dan da je čitava gradska uprava, Gradsko veće sa kabinetom gradonačelnika u protekla četiri meseca potrošila milion i po dinara na službena putovanja, dok na reprezentaciju nije potrošino ni sto hiljada dinara. To je ohrabrujuće, ali ponavljam da ima još velikog prostora za uštedu", izjavio je on.

Gradonačelnik Novog Sada je najavio da će, u skladu sa novim merama, desetak vozila kojima raspolaže gradska skupština i čija je prosečna starost oko 10 godina, biti rasprodata zbog velike potrošnje.

Pavličić je najavio kupovinu novih vozila čija će potrošnja biti manja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: