RCC: Uključiti Kosovo

Savet za regionalnu saradnju (RCC) trebalo bi da nađe način da uključi Kosovo u svoje aktivnosti, ocenio je generalni sekretar te organizacije Hido Biščević.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

14:05

Default images

Na konferenciji u Berlinu pod nazivom "Kosovo - 120 dana posle usvajanja ustava", Biščević je rekao da "preostala statusna pitanja treba brzo rešiti" u regionu Zapadnog Balkana.

Prema saopštenju Saveta, učesnici skupa su ocenili da je u cilju unapređenja stabilnosti na Kosovu i u regionu neophodno "ubrzati razmeštanje Euleksa širom Kosova, pri tom zadržavajući odgovarajuću ulogu Unmika, u skladu s rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Takođe su naglasili potrebu da se vlasti Kosova snažno uključe u izgradnju institucionalnih kapaciteta, kako bi se poboljšala vladavina prava i uspostavila delotvorna, funkcionalna demokratska država", ističe se u saopštenju.

"Učesnici konferencije pozvali su na realne i pragmatične odnose Beograda i Prištine neophodne za sigurnost i miran život svih ljudi na Kosovu, a naročito pripadnika manjinskih zajednica", saopštio je Savet.

Srbija je jedna od država članica Saveta za regionalnu saradnju, organizacije koja je ove godine nasledila Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope.

Evropska komisija je u više navrata naglasila da je regionalna saradnja pod okriljem Saveta za regionalnu saradnju jedna od osnova politike EU prema regionu i preduslov za dalje evropske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: