Češka: Prijem Hrvatske prioritet

Premijer Češke Mirek Topolanek kaže da je jedan od pririteta Češkog predsedavanja EU prijem Hrvatske u Uniju.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

17:35

Default images

Topolanek je to kazao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim premijerom Robertom Ficom koji takođe smatra da Češka i Slovačka treba da se angažuju da to što ne još važi Lisabonski sporazum o reformi evropskih institucija, ne omete dalja proširenja Unije. Češka od Francuske preuzima predsedavanje EU 1. januara 2009.

"U interesu je Češke i Slovačke da što pre Hrvatska bude primljena u EU i to ne smeju da ometu ni formalne prepreke koje su nastale nakon što je Lisabosnki sporazum na referendumu odbila Irska", kazao je Fico.

Slovački premijer najavio da će nastojati u narednim mesecima da ubedi pre svega velike zemlje-članice EU da to što ne važi Lisabonski sporazum ne sme da bude prepreka za dalje širenje članstva Unije.

I za Češku i za Slovačku bez obzira ko je trenutno na vlasti, puna integracija zapadnog Balkana u EU ostaje već godinama neosporni spoljno-politički priortet.

Fico i Topolanek danas zajedno u Pragu obeležavaju 40. godišnjicu invazije snaga pet zemalja Varšavskog pakta na čelu sa sovjetskim Savezom na Čehoslovačku, u noći između 20. i 21. avgusta 1968. godine.

Susret su, međutim, iskoristili i za razmatranje osetljivih međunarodnih tema, kao što je sukob u Gruziji ili Kosovo, ali nisu želeli da kvare atmosferu obeležavanja te tragične godišnjice time što bi odgovarali na pitanja novinara o ta dva krizna žarišta.

"Složili smo se da treba očuvati teritorijalnu celovitost Gruzije i da ne treba ratovati. Ako se razilazimo tu u ocenama istorijskog razvoja, to ipak ne treba da nas deli", kazao je Topolanek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: