"Negativna kampanja odbila birače"

Analitičari ocenjuju da je negativna kampanja stranaka uticala da na današnje izbore izađu u manjem broju u odnosu na nedavne predsedničke izbore.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 11.05.2008.

21:09

Default images

Profesor FPN u Beogradu Zoran Stojiljković je, za TV B92, izjavio da smatra da neće biti većih pomeranja u političkim blokovima. On je ocenio da su teme Kosova i evropskih integracija pozicije oko kojih su se situirale, ali da građani smatraju da su najbitniji svakodnevni ekonomski problemi.

Analitičar Jovo Bakić smatra da je Srpska radikalna stranka imala, u tom smislu najkonkretniju kampanju, jer je najviše je govorila o temama koje se zaista tiču birača.

Bakić je ocenio da je negativna kampanja odbila birače, ali da ne veruje da će to uticati na odnos snaga i raspodelu glasova.

On je rekao da je odziv sasvim u skladu sa odzivom na parlamentarnim izborima 2007. godine, a da je bio veliki na nedavnim predsedničkim izborima zbog dobre i veoma pozitivne kampanje.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnenja Medium galup Srbobran Branković rekao je za RTS da su na manji odziv uticale i negativne kampanje koje su obeshrabrile birače da glasaju i da će manji odziv doneti prednost Srpskoj radikalnoj stranci, za koju je ocenio da ima "čvrste birače".

Analitičar Dušan Pavlović ocenio je da je zamor nastao, jer je Srbija neprekidno u izbornoj kampanji više od godinu dana i da je važno i to što su "građani videli da se izborima malo toga rešava".

"Servirana je priča da su ovo presudni izbori i zašto bi birači tome poverovali, kada su to treći presudni izbori za godinu dana", rekao je Pavlović.

Analitičar Milan Nikolić rekao je za RTS da "prljavost kampanje" nije glavni razlog za nešto niži odziv nego ranije, nego "zbunjenost građana, koje su političari uspeli da zbune u kampanji".

Nikolić je naveo da su stranke uspele da nemetnu referendumsku atmosferu o odbrani Kosova i ulasku Srbije u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: