Potpisan opšti kolektivni ugovor

Posle tri godine pregovora, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, Samostalni sindikat Srbije i Unija poslodavaca Srbije konačno potpisali Opšti kolektivni ugovor.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2008.

17:19

Default images

Ugovor određuje visinu regresa u iznosu prosečne mesečne zarade u Srbiji, visinu mesečne naknade za ishranu u visini od 20 odsto prosečne mesečne zarade, reguliše korišćenje odmora i slobodnih dana zaposlenih i u celini efikasnije štiti prava zaposlenih, ocenjeno je na prvomajskoj konvenciji sindikata.

Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak ocenio je da se radi o istorijskom sporazumu koji je postignut između sindikata i poslodavaca, bez neposrednog mešanja Vlade.

Čanak je za B92 rekao da je pored Opšteg kolektivnog ugovora, za radnike u Srbiji veoma važan i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer pored stvaranja pravih tržišnih uslova i otvaranja novih radnih mesta, u kasnijoj fazi omogućava i povećanje plata.

"Uređivanje odnosa Srbije i Evrope znači ogroman priliv novog kapitala koji neće tražiti ono što je tražio sadašnji kapital - dobra kupovina u okviru privatizacije. Novi kapital želi pre svega ulaganje u grinfild investicije, znači od livade se kreće pa se gradi fabrika, a to znači otvaranje novih radnih mesta. To je velika stvar i bez toga Srbija ne može da ide dalje", rekao je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: