Ruska televizija o Đinđiću

Na ruskoj državnoj televiziji sinoć se čuo nesvakidašnji komentar o onome što se dešavalo u Beogradu. Žestoke reakcije LDP-a i DS-a.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2008.

17:05

Default images

Ruska državna televizija Rusija u sinoćnjem izveštaju iz Beograda nazvala je ubijenog premijera Srbije Zorana Djindjića marionetom zapada koji je zaslužio metak u čelo. Voditelj je konstatovao kako scene sa ulica glavnog grada Srbije podsećaju na snimke iz vremena zbacivanja Slobodana Miloševića, kao i ubistva premijera Zorana Đinđića.

Taj izveštaj izazvao je skandal zbog koga su diplomate Ambasade Srbije u Moskvi prinudjene da negoduju, javljaju ruski elektronski mediji i internet portali. Ambasada u Moskvi priprema pismo koje će uputiti generalnom direktoru ruske državne televizije.



"Upravo ti navijači, opijeni liberalnim obećanjima, ispraćali su na onaj svet marionetu zapada, Zorana Đinđića – čoveka koji je uništio legendarnu srpsku vojsku i bezbednosne službe, čoveka koji je Hagu predao heroje srpskog otpora u zamenu za apstraktnu ekonomsku pomoć i koji je za to dobio zasluženi metak. Ta je Srbija glasala za Tadića, koji na dan nacionalne žalosti nije našao ništa pametnije da radi nego da otputuje u Rumuniju. Na kraju krajeva ,moguće je smisliti hiljajdu opravadanja zašto se ništa ne preduzima, ali je, u stvari, sve veoma jednostavno: ili se suprotstavljaš ili se potčinjavaš, ćutiš i smiruješ“, rekao je komentator nacionalne televizije.

LDP: Zatražiti izvinjenje od Putina i Lavrova

Liberalno-demokratska partija ocenila je danas da bi Srbija trebalo da uputi hitan protest i zatraži izvinjenje Ruske Federacije zbog komentara na ruskoj državnoj televiziji o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Hitan protest i izvinjenje moraju biti zatraženi zbog izjave komentatora Ruske državne televizije da je "Zoran Đinđić zaslužio metak jer je bio izdajnik, zapadna marioneta, da je rasturio vojsku i srpske heroje slao u Hag", ocenio je LDP.

Ta stranka pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da upute protest i zatraže izvinjenje, "bez oklevanja", od predsednika i ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Vladimira Putina i Sergeja Lavrova.

"Za LDP uvrede na račun pokojnog premijera Đinđića nisu samo skandalozne, već ukazuju i na stvarne motive bliskosti između Vlade Srbije i Vladimira Putina", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da izvinjenje mora biti zatraženo jer većina građana Rusije stavove iznete na državnoj televiziji doživljava kao zvanične stavove Vlade i predsednika Ruske Federacije.

DS: Apsolutno skandalozno

Demokratska stranka najoštrije osuđuje izjavu ruskog novinara Konstantina Sjomina koji je na državnom kanalu Rusija pokojnog premijera Srbije, Zorana Đinđića nazvao marionetom Zapada, a njegovo ubistvo ocenio opravdanim.

Demokratska stranka smatra da je apsolutno skandalozno da neko na takav način, na zvaničnom državnom mediju, komentariše ubistvo prvog srpskog demokratskog premijera.

"Takvo ponašanje ne može se opravdati nikakvom novinarskom slobodom jer je reč o ubistvu premijera jedne zemlje, koga su ubili zločinci koji su za to delo u sudskom postupku i osuđeni", saoštila je ta stranka.

Demokratska stranka očekuje da se ovako nešto neće ponoviti i da će novinari i stranih i domaćih medija odgovorno i argumentovano govoriti o pokojnom premijeru Đinđiću koji je u srpskoj istoriji ostavio neizbrisiv trag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: