Ambasada SAD se delimično povlači

Američka vlada naredila privremeni odlazak dela osoblja ambasade u Beogradu. Nemačka ambasada do daljeg ne izdaje vize.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2008.

14:34

Default images

"Stejt department je naložio privremeni odlazak porodica diplomata iz američke ambasade. Odlazak je privremen. Ambasador i glavno osoblje ambasade ne odlaze, već ostaju u zemlji, u ambasadi. Nadamo se da će ambasada biti otvorena od utorka", rekla je Rajan Haris, portparolka ambasade SAD.



"Ovaj odlazak naređen je zato što nemamo poverenja u srpske vlasti i njihovu sposobnost da osiguraju bezbednost naših ljudi i naših objekata“, objasnila je Rajan Haris.

Još jedna od meta napada huligana bila je nemačka ambasada, koja je na svom veb sajtu obavestila građane da neće izdavati vize do daljeg. Kako je za B92 objasnio portparol ambasade Nemačke Marko Čadež, konzulat te zemlje nije u stanju da prima nove zahteve za vize, dok se ne provere i ne pojačaju mere bezbednosti.

Ambasada Hrvatske, koju su revoltirani demonstranti takođe sinoć demolirali i čiju su zastavu potom i zapalili, danas radi normalno.

Iako su sva stakla razbijena i kućica za čuvara spaljena, ambasada funkcioniše uobičajeno.

I belgijska i turska ambasada, koje su kamenovane u naletu huligana, danas rade normalno.

Na belgijskoj ambasadi je, kako su rekli za B92, šteta mala, dok je turska ambasada ozbiljnije oštećena.

Ni ambasada Velike Britanije nije zaobiđena u talasu nasilja koji je zadesio beogradske ulice.

Iako su demonstranti demolirali kućicu za čuvara i pokušali da provale u prijavnicu, ambasada danas funkcioniše.

Bosanska ambasada je takođe u funkciji, kao i ambasada Kanade, ispred koje je sinoć bilo zapaljeno jedno vozilo.

Dijaspora zabrinuta

U Ministarstvu za dijasporu kažu da od jutros zvone telefoni, stigle su i brojne poruke putem elektronske pošte. Svi su zabrinuti da Srbija ponovo ide ka samoizolaciji, kaže za B92 ministarka za dijasporu Milica Čubrilo.

"Mnogi su, na primer, zabrinuti da li će rodbina i dalje moći da ih posećuje, zato što očigledno da ovih dana ne može da se dobije viza. Dakle, imaju utisak da se vraćamo u one najcrnje godine, zbog kojih je veći deo dijaspore i napustio ovu zemlju, i prosto se zaista vidi neki strah koji preovladava sada, a pogotovo kada vidimo šta se desilo sinoć na ulicama Beograda", rekla je ministarka Milica Čubrilo.

Ona kaže da je njen odgovor na ta pitanja da prekida diplomatskih odnosa neće biti i da će se borba za Kosovo nastaviti mudro i dostojanstveno.

Posledice i na FEST

Posledice ovonedeljnih dešavanja vide se i na Festu. Na večerašnjem otvaranju festivala, režiseru Goranu Pasklajeviću, koji je dobio francuski Orden za umetnost i književnost pre nekoliko meseci, trebalo je da bude uručeno to visoko odlikovanje. To se međutim, neće dogoditi, kaže Paskaljević za B92.

"To je trebalo da primim 1. januara u Jelisejskoj palati, a ja sam predložio da primim to danas na otvaranju Festa. Međutim, odustao sam od toga danas, jer u ovoj atmosferi ne želim da primim taj orden, ne odbijam ga , jer mi je on dat za umetnost, za ono što sam u životu uradio, i nadam se da ću ga primiti što skorije, barem, recimo, u trenutku kada potpišemo sporazum o ulasku u Evropu“, očekuje Paskaljević.

Na sinoćnje nerede reagovao je i republički ombudsman Saša Janković.

Da ova događanja i trenutna atmosfera nisu zaobišla ni sport pokazuje vest da je, na preporuku Vlade Hrvatske, košarkaški klub Cibona otkazao za sutra planirano gostovanje Partizanu u Beogradu.

A poslednji u nizu događaja prouzrokovanih aktuelnom situacijom je otkazivanje koncerta legendarne hrvatske pank grupe »Hladno pivo«, koji je bio planiran za 29. februar u beogradskoj Hali sportova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: